Boa's Hoogeveen en De Wolden krijgen bodycams

Bodycam BOA's
Zeventien boa's in de gemeenten Hoogeveen en De Wolden gaan gebruik maken van een bodycam © ANP
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) in de gemeenten Hoogeveen en de Wolden krijgen dit jaar bodycams mee tijdens hun werk. De nieuwe uitrusting moet ervoor zorgen dat ze veiliger hun werk kunnen doen.
Beide gemeenten verwachten dat de camera's preventief gaan werken en agressie en geweld richting boa's gaan verminderen. "De de-escalerende werking ervan gaat bijdragen aan een veilige werkomgeving", is te lezen in het handhavingsrapport voor 2022 van de gemeente Hoogeveen.
In totaal krijgen zeventien boa's een camera mee. Samenwerkingsorganisatie (SWO) de Wolden Hoogeveen heeft 31.000 euro in de begroting opgenomen om dit te bekostigen.

Onrustige jaren

In het document stellen de gemeenten dat corona een effect heeft op het ontstaan van meer confrontaties. "Door het meer thuis zijn van inwoners zien we ook een stijging in burenruzies", is te lezen. Het aantal bijtincidenten is door de jaren ook toegenomen. "We verwachten een blijvende toename omdat in de corona periode meer mensen een huisdier hebben genomen."
Het handhavingsteam zou daarnaast onrustige jaren hebben gekend. Met name door veel verloop van medewerkers en wisselingen van leidinggevenden. Dat vergt volgens de SWO veel van het team. De gemeenten willen 2022 gebruiken om het komen en gaan van medewerkers weer in balans te krijgen. Het is onbekend vanaf wanneer de bodycams worden ingezet.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl