'Kabinet wil sneller versoepelen, mondkapjes en coronapas verdwijnen'

Mondkapje op school
Mondkapjes verdwijnen binnenkort mogelijk uit het straatbeeld © RTV Drenthe / Marjolein Lauret
De meeste coronamaatregelen vervallen vanaf vrijdag 25 februari. Alleen een aantal basisadviezen, zoals geen handen schudden, hygiëne, ventileren en testen bij klachten, blijven gelden.
Mondkapjes en het anderhalve meter afstand houden, komen te vervallen, zeggen bronnen in Den Haag tegen de NOS. Daarnaast is het coronatoegangsbewijs (ctb) straks niet meer nodig. De coronapas zou weer heringevoerd worden bij situaties waarin het 'echt een toegevoegde waarde heeft'. Voor reizen naar het buitenland kan de pas wel nodig blijven.
De cultuursector en de horeca zouden vanaf aanstaande vrijdag 18 februari open mogen blijven tot 01.00 uur 's nachts. Een week later zijn de normale, algemene sluitingstijden weer van kracht.

Testen voor evenementen

Overal naar binnen lopen kan echter niet, want vanaf 25 februari gaat voor festivals en evenementen waarbij veel mensen aanwezig zijn 1-G gelden. Dat wil zeggen dat bezoekers alleen toegang hebben met een negatieve test.

Quarantaine

Naast deze waarschijnlijke versoepelingen wordt de quarantaineperiode verkort. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft daar vandaag positief over geadviseerd. Iemand die besmet is met het virus hoeft niet zeven, maar vijf dagen thuis te blijven, "mits deze persoon minimaal 24 uur klachtenvrij is".
Het OMT merkt wel op dat het hoge aantal besmettingen nog nadrukkelijker een stempel zal drukken op de samenleving, doordat veel mensen in isolatie moeten. "De maatschappij moet zich ook breed op dit probleem oriënteren en voorbereidingen treffen." De adviseurs schrijven in het advies ook dat het verder verruimen van de coronaregels samengaat met "grotere verantwoordelijkheid naar, én bij, kwetsbare personen".

Live persconferentie bij RTV Drenthe

Morgenavond 19.00 uur houdt minister Kuipers van Volksgezondheid een persconferentie, waar hij hoogstwaarschijnlijk deze versoepelingen aankondigt. Het persmoment is live te volgen op de kanalen van RTV Drenthe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl