Bosch en Vaart: van bouwval tot statig landgoed

Het woonhuis van landgoed Bosch en Vaart kijkt uit over het Noord-Willemskanaal (Rechten: RTV Drenthe/Annelies Hemeltjen)
Het woonhuis van landgoed Bosch en Vaart kijkt uit over het Noord-Willemskanaal (Rechten: RTV Drenthe/Annelies Hemeltjen)
Ten noorden van het dorp Vries, aan de vaartverbinding tussen Assen en Groningen, ligt het landgoed Bosch en Vaart. Begin jaren tachtig van de vorige eeuw was dit landgoed er slecht aan toe, maar tegenwoordig is het een bezoek waard.
Het landgoed is vijftien hectare groot en omvat landschappelijke tuinen en bijzondere gebouwen. Bonthandelaar Inden uit Groningen liet het landgoed aanleggen om daar de weekenden en zomers door te brengen.

Vakkundige versiering

"Hij bouwde het woonhuis in 1881, in Chaletstijl. Maar er zijn ook andere stijlen te herkennen en dat is typerend voor die periode," vertelt Jermo Tappel van Stichting Het Drentse Landschap. "Het pand is rijkelijk versierd met prachtig houtsnijwerk, echt vakmanschap."

Van de ondergang gered

Toen de huidige eigenaren Pieter en Greet Battjes er in 1984 gingen wonen, stonden de gebouwen er vervallen bij. "Zij maakten er hun levenswerk van om het landgoed in ere te herstellen," aldus Tappel. Het woonhuis en de bijgebouwen zijn gerestaureerd en het park is opnieuw aangelegd en toegankelijk voor publiek.

Verleden, heden en toekomst

Eind december vorig jaar verscheen het boek Bosch en Vaart. Schoonheid aan het water​ over het verleden, het heden en de toekomst van het landgoed. Het doel van de uitgave is om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met dit landgoed.

In ROEG! zie je zaterdag vanaf 17.10 uur op RTV Drenthe meer over het landgoed Bosch en Vaart.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.