Apotheekhoudende huisarts met uitsterven bedreigd

Apotheekhoudende huisarts
Apotheekhoudende huisarts © NOS
Huisartsenpraktijken met een eigen apotheek trekken aan de bel. Omdat ze steeds meer tijd kwijt zijn aan regelgeving en papierwerk willen minder mensen de praktijk overnemen als ze met pensioen gaan.
Om de problemen in kaart te brengen is er een manifest opgesteld door de Landelijke Huisartsen Vereniging, de Nederlandse Vereniging van Kleine Kernen en ouderenorganisaties ANBO en KBO-PCOB.

'Het zal de leefbaarheid schaden'

In heel Nederland zijn er ruim 300 apotheekhoudende huisartspraktijken en zijn zo'n miljoen Nederlanders ervan afhankelijk. Vooral in landelijke gebieden maken mensen gebruik van de apotheekhoudende huisarts.
Eén zo'n apotheekhoudende huisarts is John Kors uit Vledder. Hij vreest dat wanneer de apotheekhoudende huisarts verdwijnt er meer zal verdwijnen, zoals fysiotherapie. "Als deze voorziening verdwijnt zal dat de leefbaarheid schaden", zegt Kors. Volgens hem is er wel een oplossing om het eventuele opvolgers makkelijker te maken. "Het zal enorm helpen als we niet bij verschillende verzekeraars verschillende regels hoeven te volgen."
Huisartsen
Binnen het manifest wordt onder andere Vledderveen als praktijkvoorbeeld genoemd.

Vledderveen

Vledderveen (360 inwoners) ligt in de noordwesthoek van de gemeente Westerveld in Drenthe, tegen de grens met Friesland. Twee derde van de bewoners is ouder dan 45 jaar. Vledderveen heeft geen voorzieningen en geen openbaar vervoer. De huisartsen voor de bewoners van Vledderveen zijn gevestigd in Vledder, Frederiksoord of Noordwolde respectievelijk op ongeveer 3,6, 5,5 en 5 km afstand van Vledderveen. Alle huisartsen, behalve in Noordwolde, zijn apotheekhoudend.
Het systeem van apotheekhoudend werkt goed. Een apotheekhoudende arts heeft grote kennis van medicijnen en meestal kunnen patiënten hun medicijnen direct na een bezoek aan de arts meenemen. Herhaalrecepten worden via de mail of telefonisch aangekondigd en kunnen op de vermelde datum worden afgehaald. Vaak wordt dit voor ouderen gedaan door familie, buren of vrijwilligers. De dichtstbijzijnde apotheek is in Noordwolde (5 km) of Steenwijk (11 km) Wanneer de apotheekhoudende arts zou verdwijnen, zullen patiënten, maar ook familie, buren of vrijwilligers naar Noordwolde of Steenwijk moeten voor het ophalen van medicijnen. Wanneer de medicijnen thuisgebracht worden, is het maar afwachten wanneer en op welk tijdstip. Koeriersdiensten komen niet iedere dag in Vledderveen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.