Sem Schilt stoomt promidrenten klaar voor boksgala voor het goede doel

Sem Schilt tijdens de training in Zuidlaren
Sem Schilt tijdens de training in Zuidlaren © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
Ruim twintig bezwete bekende Drenten vanochtend in de sportschool van Sem Schilt in Zuidlaren. De wereldberoemde vechtsporter bereidt ze voor op een gevecht tijdens een boksgala voor een goed doel.
"Dit is een hartstikke enthousiaste groep. En ja, we doen het voor een goed doel. Maar als je een draai om je oren krijgt en je staat in de ring, dan gaat het ook wel ergens anders om", zegt Schilt lachend.

Stichting Ev@

De bekende Drenten, een mix van ondernemers en influencers, staan op zaterdag 14 mei tegenover elkaar in de boksring. Het gala is een idee van Stichting EV@, die geld wil inzamelen voor onderzoek naar de ziekte Ewingsarcoom.
"Dat is een zeldzame vorm van botkanker. Die komt voornamelijk voor bij kinderen en jongvolwassenen. Zo'n twintig tot dertig mensen krijgen dit per jaar. En omdat het zo zeldzaam is, wordt er weinig onderzoek naar gedaan", vertelt Ellen Zwiers, voorzitter van de stichting. "Maar dat onderzoek is wel nodig, juist omdat de overlevingskansen zo laag zijn."

Kaartenactie

Het dochtertje van Zwiers, Eva, kreeg op jonge leeftijd zelf te maken met de ziekte. "Haar kansen om het te redden waren erg laag. Dus toen zij drie werd dachten we: we moeten er een mooie verjaardag van maken. Dus deden wij een oproep om kaartjes te sturen", aldus Zwiers.
De kaartenactie voor haar dochter liep positief uit de hand. Ruim 27.000 kaarten, cadeautjes en ballonnen werden er naar de kleine Eva verstuurd. Eva, nu vijf jaar, is schoon verklaard. "Maar voor veel kinderen geldt dat niet, dus daarom kregen wij het idee voor de oprichting van deze stichting."
Sem Schilt stoomt promidrenten klaar voor boksgala
De stichting benaderde vechtsporter Sem Schilt met het idee voor het Business Boxing Gala. "Ik heb Eva gezien, ze kwam hier in de sportschool. En dat maakt natuurlijk indruk op je. Dus natuurlijk wil ik hier graag iets voor doen", vertelt Schilt na de training.
De bekende Drenten worden allesbehalve zacht aangepakt. Ook vandaag begint na een kwartier training bij sommigen al de eerste verzuring. "We oefenen zoveel mogelijk met sparren, veel tegen elkaar. En ook het technische aspect nemen we mee. Vanaf maart gaan we echt naar de wedstrijd toeleven", legt Schilt uit.
Uiteindelijk worden de boksers in de dop onderverdeeld in de groep van Sem Schilt of in die van vechtsporter Paulo Boer in Assen. Zo worden ze specifiek voorbereid op hun gevecht tegen elkaar.

Knolpower

Een van de deelnemers is Irma Knol, die bekend is als influencer op YouTube, Instagram en als de moeder van vlogger Enzo Knol. "Dit is zo tof om te doen", straalt ze na afloop van de training. "Ik sport zelf veel, maar boksen heb ik nooit gedaan. Het is leuk en zwaar. Maar elke keer als ik er doorheen zit denk ik aan waar ik het voor doe en dan denk ik: doorgaan."
Het strakke regime van vier keer trainen in de week mag dan wel zwaar zijn, alle ondernemers doen het met hart en ziel om de stichting te steunen. "Ik merk dat ik nu ook heel hebberig word, ik wil veel geld ophalen. Kom maar op met dat geld", grapt Knol.
Ook influencer Bas Baas doet mee aan de uitdaging. "Dat hele idee van in de spotlight staan en vechten leek mij eerst niet echt iets voor mij. Maar toen zei mijn zus: 'De ouders van zieke kinderen hebben daar ook niet voor gekozen. En de kinderen die de ziekte krijgen kiezen daar ook niet voor.' Daar kon ik geen argument tegenin brengen."
"Ik hoop echt dat we heel veel geld inzamelen. Dat is de grootste reden waarom we het doen. En zelf hoop ik natuurlijk dat ik niet bont en blauw uit de ring kom", lacht Baas. "Maar ik ben sowieso trots op mezelf en op ons."

Eva

Met Eva zelf gaat het ondertussen heel goed. Volgens haar moeder is ze hartstikke trots dat iedereen dit voor haar doet. "Ze spreekt ook af en toe motivatiefilmpjes in voor de deelnemers", vertelt Zwiers.
"We zijn nu in gesprek met een aantal ziekenhuizen waar onderzoek naar de ziekte loopt. Wij zoeken het mooiste onderzoek uit waar wij het geld aan gaan doneren", vertelt de voorzitter van de stichting over waar het geld voor het boksgala belandt.
Ook zijn ze ondertussen alweer bezig met mogelijk nieuwe acties. "En we hopen dat we dit boksgala elke twee jaar kunnen laten terugkomen. Daarom zijn we blij als het een groot succes wordt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl