Bedreiger Hugo de Jonge verdwijnt twee jaar achter de tralies

Hugo de Jonge
Hugo de Jonge werd door de Emmenaar meerdere keren bedreigd © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz
Een 32-jarige man uit Emmen is voor het bedreigen van voormalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op Facebook veroordeeld tot de ISD-maatregel. Dat betekent dat de man twee jaar celstraf krijgt en in de gevangenis behandeling kan krijgen voor zijn psychische problemen.
In september vorig jaar zette hij 's avonds na een coronapersconferentie vijf keer een bedreigende tekst op de Facebookpagina van de toenmalig demissionair minister van Volksgezondheid. 'Hugo de Jonge, kogel door je kop en een bom op de Tweede Kamer. Alles opgelost!', postte de Emmenaar meerdere keren.
Een tijdje later deelde hij in een filmpje op Facebook het privéadres van de minister en weer later postte hij een bericht waarin hij schreef dat hij naar De Jonge onderweg was. In december werd de man opgepakt. Hij zei tegen de politie dat hij het niet eens was met het coronabeleid en vond dat de minister angst zaaide.

Mislukte behandelingen

De man, die zwakbegaafd is en psychische problemen heeft, zat op dat moment in een instelling van het Leger des Heils in Emmen. Sinds december zit hij vast. Hij is al veel vaker veroordeeld, onder meer voor bedreigingen. Meerdere keren is de man in instellingen geplaatst en is geprobeerd hem te behandelen, maar dat ging altijd mis vanwege zijn gedrag. Hij werd bijvoorbeeld agressief en werd dan weggestuurd.
Om die reden vindt de rechtbank dat hij nu ISD moet krijgen, wat staat voor Inrichting Stelselmatige Daders (draaideurcriminelen, red.). Ze krijgen niet alleen celstraf, maar ook onderzoek en behandeling aangeboden. De rechtbank vindt ISD nodig "ter beveiliging van de maatschappij en om te voorkomen dat hij in herhaling valt".

Geen berouw

De rechtbank neemt het de Emmenaar kwalijk dat hij geen berouw heeft getoond voor het uiten van de dreigementen. "Lange tijd heeft hij er geen afstand van genomen. Pas op zitting bond hij iets in en zei hij dat hij misschien beter niet het adres van de minister had kunnen noemen", aldus de rechtbank.
Volgens de rechtbank heeft het gedrag van de man niks met het uiten van kritiek op het coronabeleid te maken. "Dit raakt niet alleen de minister als persoon, maar kan ook een ontwrichtende werking hebben voor het uitvoeren van zijn publieke taak en daarmee voor de democratie."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl