Extra geld voor bescherming van weidevogels, ook subsidie voor mkb

Grutto
Met maatregelen moeten vogels zoals de grutto beschermd worden © Saxifraga/Jan Nijendijk
Het Drentse provinciebestuur heeft honderdduizenden euro's uitgetrokken voor twee nieuwe subsidieregelingen. Voor het Landschapsbeheer Drenthe is 340.000 euro beschikbaar gesteld voor het beschermen van boerenlandvogels. Het mkb (midden- en kleinbedrijf) krijgt op zijn beurt in totaal 600.000 euro voor extra ondersteuning op digitaal gebied.
Vorig jaar werd ook geld beschikbaar gesteld voor weide- en akkervogels in onze provincie. Daarmee worden maatregelen genomen zoals het uitstellen van maaien, het plaatsen van nestbeschermers en het neerzetten van roofdierwerende rasters. Boeren en andere landeigenaren kunnen met subsidies gecompenseerd worden als zij dit soort maatregelen uitvoeren.
Volgens het provinciebestuur is het hard nodig om boerenlandvogels te beschermen. "In heel Nederland en ook in Drenthe zijn steeds minder vogels in het open boerenland, waaronder de grutto en patrijs." De werkzaamheden van Landschapsbeheer Drenthe richten zich dan ook op gebieden waar deze soorten broeden. Daarnaast is er oog voor de tureluur, kievit en de wulp. Gedeputeerde Henk Jumelet: "Afgelopen jaar zijn de eerste resultaten bereikt met concrete maatregelen in het veld, maar we zijn er nog niet. En daarom is het belangrijk dat we met z'n allen doorgaan met deze aanpak."

Mkb-subsidie

Voor Drentse ondernemers in het mkb komt geld beschikbaar om 'meer gebruik te laten maken van de kansen van digitalisering'. Daarbij kan worden gedacht aan de aanschaf van een nieuw online boekingssysteem of het maken van nieuwe apps of software. De provincie hoopt daarmee dat de bedrijven zich positief ontwikkelen, de economie van Drenthe verder versterken en zich klaarstomen voor de toekomst. Momenteel zijn er al regelingen waar mkb-bedrijven aanspraak op kunnen maken, maar volgens gedeputeerde Henk Brink is er meer nodig. "We zagen dat er naast de inhuur van kennis meer nodig is om het Drentse mkb te helpen met digitaliseren."
De subsidieregeling heet officieel 'Digitaliseringsvoucher Drenthe'. Het provinciebestuur hoopt tussen de 225 en 250 bedrijven te kunnen helpen, met een subsidie van maximaal 3000 euro. Als een meerderheid van de Provinciale Staten de maatregel goedkeurt, dan is een aanvraag vanaf 10 mei mogelijk bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl