Opera, rap en Willemien Dijkstra: Bommen Berend verjaagd uit Coevorden

Presentatie solisten en producenten in Kazerne Assen
De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en verschillende solisten slaan de handen ineen voor Bommen Berend. © RTV Drenthe/Ana Ivis
In Groningen wordt op 28 augustus ieder jaar met een groots vuurwerk de verdrijving van Bommen Berend gevierd. Maar als het aan Coevorden ligt, staat ook de stad in Zuidoost-Drenthe hier straks bij stil.
Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de bisschop van Münster, ook wel Bommen Berend genoemd, verdreven werd uit Groningen. Echter, Bommen Berend werd ook verdreven uit Coevorden, maar dit verhaal is in Zuidoost-Drenthe onbekend. Daar wil gemeente Coevorden, in het jaar dat zij culturele gemeente zijn, verandering in brengen met het muziektheaterstuk Bommen Berend.
De voorstelling wordt samen met gemeente Groningen en de Landmacht gemaakt. Het stuk zal eind augustus opgevoerd worden in Coevorden, Groningen en Münster. Het verhaal is gebaseerd op de gebeurtenissen in het oosten en noorden van Nederland in 1672. Alle 'Rampjaar'-thema's als vrijheid van geloof en meningsuiting, internationale samenwerking, hoop en trots op afkomst en streek komen aan bod. De teksten worden in het Duits, Nederlands en Nedersaksisch gezongen en worden tijdens de voorstelling 'boventiteld'. "Dat wil zeggen dat we een grote bak boven het toneel hebben hangen met de tekst in het Nederlands, zodat iedereen kan volgen waarover gezongen wordt", legt regisseur Bruun Kuijt uit.

'De rol van narcist is fantastisch'

De rol van Bommen Berend wordt gespeeld door Nico Wouterse. Hij is een Nederlandse (opera)zanger die al meer dan twintig jaar in Duitsland woont en werkt. Wouterse wordt begeleid door de JWF Kapel. De basbariton was in meerdere opera's en concerten in onder meer België, Frankrijk, Luxemburg, Letland, Montenegro, Zwitserland en Duitsland te horen. Dit wordt zijn eerste echte concertreeks in Nederland en daar is hij heel enthousiast over.
"Daarnaast ben ik fan van het orkest dat ons begeleidt en het is heel erg leuk om in de Nederlandse geschiedenis te duiken voor deze rol", vertelt Wouterse. Wat hem het meeste aantrekt in de rol van Bommen Berend 'is het feit dat de man zich van geen kwaad bewust was'. "Hij begreep er niets van dat die Nederlanders hun steden niet aan hem wilden overdragen", lacht Wouterse. "Het is erg leuk om die narcistische en opportunistische rol te mogen spelen."
Wil van der Meer rapt als Rabenhaupt
Wil van der Meer rapt als Rabenhaupt © RTV Drenthe/Ana Ivis

Een rappende Rabenhaupt

Wil van der Meer speelt legercommandant Carl Rabenhaupt, de man die de Duitse Bisschop uit Nederland heeft verdreven. Van der Meer is bekend van vele musical-, film- en televisieproducties en heeft gewerkt voor diverse theatergezelschappen. Tijdens de voorstelling zal hij gaan rappen. "Zeker in die tijd was rappen heel bijzonder", lacht Van der Meer. "Alle gekheid op een stokje, die rap heb ik niet verzonnen, maar is aangeleverd door de componist. Ik denk dat juist die afwisseling van musical, opera en rap het stuk zo geniaal maakt en toegankelijk voor iedereen".

Een beroemdheid uit Sleen

De derde hoofdrol is weggelegd voor Willemien Dijkstra uit Sleen. Zij zal de rol van Lambertien spelen, een vrouw uit Coevorden die een oorlog wel spannend lijkt. Dijkstra speelde in diverse musicals, waaronder de vrouwelijke hoofdrol in de musical Soldaat van Oranje.

Soms een land of een stad

De vierde en grootste rol is weggelegd voor het Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso uit Assen. Het orkest speelt volgens regisseur Bruun Kuijt soms de stad Coevorden, Groningen en soms zelfs Duitsland in het stuk.
"Het is een enorme uitdaging om met een groot orkest en een cast van drie solisten een enorme slag te verbeelden", vertelt Kuijt gepassioneerd. "Daarom hebben we ervoor gekozen dat het orkest ook de plek wordt waar alles zich afspeelt. Soms zijn ze een slagveld, soms een stad. De spelers gaan ook bommen op het orkest laten vallen! Als je wilt zien hoe? Dan moet je komen kijken".
Jan de Haan met zijn partituur van 200 pagina's
Jan de Haan met zijn partituur van tweehonderd pagina's © RTV Drenthe/Ana Ivis

Bijzondere muziek

Jan de Haan heeft de muziek speciaal voor het orkest gecomponeerd. Hij heeft voor films en televisieseries muziekstukken gecomponeerd, ook is hij dirigent en had hij zijn eigen muziekuitgeverij. "Toen ze mij vroegen voor het project, heb ik vrij snel ja gezegd", vertelt De Haan. "Het komt haast nooit voor dat je gevraagd wordt een stuk van vijf kwartier te schrijven voor een groot live orkest. Ik heb alles ervoor aan de kant geschoven, zo bijzonder is het".
Het resultaat is een muziekpartituur van tweehonderd pagina's. Inmiddels heeft het orkest een korte versie van dertien minuten opgenomen van het complete stuk, deze zal gratis gedeeld worden met de rest van de wereld vanaf 1 maart. "Zodat iedereen leert over het verhaal van Bommen Berend", legt chef-dirigent majoor Tijmen Botma uit.
Het is de bedoeling dat het verkorte stuk op 5 mei gespeeld wordt door het Drents Jeugdorkest. Het zal ook de datum zijn dat de kaartverkoop van het stuk start.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl