Mogelijk toch nog een kans voor Het Pauperparadijs

Het Pauperparadijs
De provincie laat onderzoeken of de voorstellingen in Veenhuizen toch kunnen doorgaan © RTV Drenthe / Petra Wijnsema
Mogelijk gaat de opvoering van theaterspektakel Het Pauperparadijs deze zomer tóch door. Dat bleek vanochtend tijdens de vergadering van Provinciale Staten. Gedeputeerde Hans Kuipers zei in antwoord op vragen van Statenlid Anry Kleine Deters (D66) dat een ecologisch adviesbureau uitzoekt of de voorstellingenreeks alsnog kan doorgaan.
Afgelopen vrijdag maakte de organisatie bekend dat de derde reeks voorstellingen in Veenhuizen niet kan doorgaan vanwege het stikstofbeleid.

'Absurde gevolgen van onduidelijk beleid'

In 2016 en 2017 werd de voorstelling ook gespeeld op de binnenplaats van het Gevangenismuseum. Het was een enorm succes. Nadat Het Pauperparadijs daarna in 2018 naar theater Carré in Amsterdam werd verplaatst, zou de voorstelling over de Maatschappij van Weldadigheid in de zomer van 2020 terugkeren naar Veenhuizen. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. Vorig jaar gebeurde dat opnieuw en daarom stond het theaterspektakel nu voor deze zomer op het programma.
Omdat het Gevangenismuseum vlak bij Natura 2000-gebied het Fochteloërveen staat, mogen evenementen die er plaatsvinden vanwege het aangescherpte stikstofbeleid nu geen stikstof meer uitstoten. "Wij stoten natuurlijk bijna niets uit, maar wel iets meer dan nul. Vooral door verkeer van bezoekers", aldus regisseur Tom de Ket afgelopen vrijdag. Bij stikstofuitstoot is het niet mogelijk om de noodzakelijke milieuvergunning voor de theatervoorstelling te kunnen krijgen. De Ket: "Dit zijn de absurde gevolgen van een onduidelijk stikstofbeleid waarmee wij nu geconfronteerd worden."

'Goed in gesprek'

GroenLinks-gedeputeerde Kuipers zei vanochtend in de Staten dat hij werd verrast door het besluit van de organisatie om de stekker eruit te trekken. De organisatie had de provincie hierover niet ingelicht, waardoor die het in de media moest vernemen. Het Pauperparadijs wordt gezien als één van de paradepaardjes van cultureel Drenthe van de afgelopen jaren en is daarom belangrijk voor de provincie.
Gisteren hebben de provincie en de makers van de voorstelling overleg gehad. De uitkomst is dat nu wordt onderzocht of er toch mogelijkheden zijn om de voorstellingreeks te laten doorgaan. Ook is er overleg met de gemeente Noordenveld die, als de milieuvergunning er komt, nog een evenementenvergunning moet afgeven. "We zijn goed in gesprek, maar ik kan niet op de uitkomsten vooruitlopen", aldus Kuipers.

Planningsprobleem

"Ik ben optimistisch dat we in gesprek zijn", reageert producent Wolter Lommerde. Maar hij benadrukt dat het nog lang niet zeker is dat het goed komt, omdat er nog veel geregeld moet worden en de tijd dringt. "We komen met onze planning in de problemen. Alles moet nu, na het afblazen, opnieuw worden opgestart."
De organisatie is niet over één nacht ijs gegaan voor ze de stekker eruit trok, vertelt Lommerde. "We waren sinds 2019 bezig met de voorbereidingen, maar het probleem is dat de voorwaarden voor ons steeds wijzigen. Nul stikstof uitstoten kan niet bij een theatervoorstelling met 40.000 bezoekers. Daarom hebben we op vrijdag met pijn in het hart besloten dat het niet kon doorgaan. We hadden al meerdere deadlines niet gehaald en op 1 februari moesten we wel beginnen. Dat is niet gelukt."

'Drastische beslissingen nodig'

Of het nu alsnog lukt om de voorstellingenreeks deze zomer te laten doorgaan, betwijfelt Lommerde, ondanks dat een boer uit de omgeving die stikstofrechten over heeft, heeft aangeboden te helpen. "Het wordt qua tijd allemaal heel lastig. Het is te vroeg voor conclusies, maar ik ben heel erg bang dat we het niet op tijd gaan oplossen, maar wie weet biedt dit wel een mogelijkheid om, het volgend jaar wel te laten doorgaan."
Er zijn drastische beslissingen nodig om het dit jaar nog mogelijk te maken, zegt Lommerde. "Ik schat de kans minder dan tien procent. Maar als er een klein kiertje licht is, dan werken we daar graag aan mee. Ik vind het zeker positief dat gedeputeerde Kuipers er nog eens naar wil kijken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.