Veroordeelde Kampenaar gehoord over rol familie in zwembadmoord

zwembadmoord
Bloemen op de plek waar Elzinga werd vermoord © ANP/HH/ProNews
Willem P. uit Kampen, die voor de moord op Jan Elzinga in 2012 in Marum een celstraf van twintig jaar uitzit, moet vandaag in de rechtbank in Groningen verschijnen. Hij moet als getuige vragen beantwoorden van de advocaten van vier verdachten die vorig jaar zijn opgepakt. Volgens hem zouden de vier de moord hebben uitgelokt.
P.'s verklaringen waren aanleiding voor de arrestatie van de vrouwen uit Hollandscheveld en Roden en de mannen uit Nieuw-Roden en Kampen. P. heeft er ook strafkorting voor gekregen.
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zich voortdurend verzet tegen de fysieke aanwezigheid van P. in de rechtszaal. De Kampenaar zou dan oog in oog komen te staan met de vier nieuwe verdachten in de moordzaak. De veiligheid van P. staat volgens het OM voorop en de man zou daarom onherkenbaar moeten worden gemaakt of via een videoverbinding worden gehoord. De verdediging wil koste wat het kost P. recht in de ogen aankijken, tijdens dit bijzondere verhoor.

Verhoor in aparte ruimte

De rechtbank heeft voor een tussenweg gekozen. Met het oog op de veiligheid wordt P. in een aparte verhoorruimte, op een andere plek in de rechtbank, gehoord. De advocaten, de officier van justitie en de rechters nemen ook plaats in die ruimte. De verdachten en andere aanwezigen blijven in de zittingszaal achter en luisteren mee via een audioverbinding. Dit verhoor zal een groot deel van de dag duren.
In deze video legt persofficier van justitie Jan Hoekman uit waarom Willem P. uiteindelijk verklaring is gaan afleggen:
Persofficier Jan Hoekman over kroongetuige Willem P.
Elzinga werd negen jaar geleden bij de ingang van het zwembad in het Groningse Marum doodgeschoten. De schutter was Pascal E. uit Zwolle. Hij handelde in opdracht van Willem P., zei hij. Ook verklaarde hij over de rol van Monique H., als de toenmalige vriendin van Elzinga, haar broer en moeder. Die zouden achter de moord zitten. Hiervoor ontbrak echter het bewijs. E. moest een celstraf van vijftien jaar uitzitten en de zwijgende P. als initiator twintig jaar.

Mishandeling vriendin

In 2017 en 2019 begon P. met justitie te praten over de moord. Hij kwam met nieuw bewijsmateriaal, waaronder berichten in een telefoon. Hieruit zou blijken dat H. uit Hollandscheveld en haar moeder en broer uit Roden en Nieuw-Roden wel degelijk een kwalijke rol zouden hebben gespeeld. De vriendin zou herhaaldelijk door Elzinga zijn mishandeld. Om hier een einde aan te maken telde de familie volgens P. 30.000 euro neer voor een huurmoord op Elzinga. De politie hield in juli vorig jaar in Hollandscheveld de 42-jarige H. aan. Ze woont daar inmiddels met haar nieuwe gezin.
Ook haar broer Marcel (40) uit Nieuw-Roden en hun moeder Cobie van der L. (60) uit Roden werden ook opgepakt. Dit drietal zit nog vast. Een vierde verdachte, de 57-jarige Johan L. uit Kampen, zou hebben bemiddeld en voor het wapen hebben gezorgd. L. kwam in december vrij uit voorarrest.
De vier verdachten ontkennen met klem. Hun advocaten twijfelen ernstig aan de betrouwbaarheid van de nieuwe verklaringen van Willem P., die door het OM wordt aangemerkt als hun kroongetuige. Om zijn betrouwbaarheid te kunnen toetsen, mogen ze P. vandaag vragen stellen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl