Tullip Energy mikt dit jaar op test aardwarmtewinning uit lege gasputten

Nico Kuipers Tullip Energy aardwarmte
Nico Kuipers van Tullip Energy op de plek waar aardwarmte gewonnen kan worden © serge vinkenvleugel/RTV Drenthe
De verwachting is dat dit jaar een belangrijke stap gezet kan worden bij het project om aardwarmte te winnen uit voormalige NAM-gasputten in Zuidoost-Drenthe. Tullip Energy denkt te kunnen starten met een ondergrondse test die duidelijk moet maken of de putten voldoende geschikt zijn, laat projectleider Nico Kuipers weten.
Tullip Energy kondigde in 2019 al aan een proef te willen doen met aardwarmte (geothermie). Hierbij wordt water tot een diepte van 3 kilometer in de grond gepompt waarbij het door de hitte in de aarde weer verwarmd boven komt. Voor glastuinders in Erica en Klazienaveen is deze techniek interessant als verwarming voor hun kassen.
Ruim twee jaar geleden werd bekend dat al meer dan twintig partijen een intentieovereenkomst met Tullip Energy hebben getekend voor de afname van warmte.

Emmerhout

"De komende maanden zijn we nog druk bezig met de voortgang", aldus Kuipers. "De ondergrondse test is nodig om te zien hoeveel warmte de putten opleveren. Zodra dat bekend is kunnen we een planning opstellen voor wat betreft de levering van aardwarmte."
Als de pilot gunstig uitpakt, komen ook meerdere afnemers in beeld. Bijvoorbeeld Emmerhout, aldus Kuipers. Vanwege de nabije ligging zou ook deze wijk kunnen aansluiten mits de proeven leiden tot een gunstig resultaat.

Lees ook:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.