Veestapel 30 procent kleiner, LTO vindt focus op krimp 'nutteloos'

De koeien lopen weer in de wei
De veestapel moet over tien jaar zo'n 30 procent kleiner zijn. © RTV Drenthe / Ineke Kemper
De kabinetsplannen voor het terugdringen van de stikstofuitstoot zullen ertoe leiden dat de veestapel over een jaar of tien zo'n 30 procent kleiner is. Dat blijkt uit formatiedocumenten die het kabinet heeft vrijgegeven.
In september heeft het Planbureau voor de Leefomgeving op verzoek van de formerende partijen twee scenario's doorgerekend. In beide varianten wordt uitgegaan van een reductie van de veestapel met 30 procent, schrijft de NOS.

Gedwongen opkoop

In de variant die gekozen is moet die krimp vooral worden bereikt door de opkoop, verplaatsing en verduurzaming van boerenbedrijven. Dat gebeurt zoveel mogelijk op vrijwillige basis. Maar als boeren in de buurt van een beschermd natuurgebied blijven weigeren om mee te werken, wordt gedwongen opkoop in het regeerakkoord niet uitgesloten.
Minister Henk Staghouwer van Landbouw zegt dat hij zich kan voorstellen dat boeren schrikken 'als dit soort percentages naar buiten komen'. Hij beaamt niet met zoveel woorden dat het kabinet van dit percentage uitgaat. Maar hij wijst er wel op dat 'wij met elkaar hebben geconstateerd dat we plafonds hebben bereikt' als het om stikstofuitstoot gaat.
Het vorige kabinet trok zo'n 5 miljard euro uit voor stikstofreductie. Daar legt het huidige kabinet 25 miljard bij. De 30 miljard wordt ook gebruikt voor aanpak van de vervuiling door bijvoorbeeld lucht- en scheepvaart. Maar het grootste deel is bedoeld voor het verkleinen van de veestapel en natuurherstel.

Reactie LTO

LTO, de organisatie die opkomt voor de belangen van boeren, noemt de focus op krimp van het aantal dieren 'nutteloos' en 'niet constructief'. "Zes op de tien boeren boven de 55 jaar hebben geen opvolger, als een deel van hen vrijwillig wordt uitgekocht door de overheid dan betekent dat ook iets voor de dieraantallen", aldus LTO.
De boerenorganisatie zegt dat het vooral gaat om toekomstperspectief voor boeren die blijven. LTO wil dat de focus komt te liggen op verduurzaming en stikstofreductie via bijvoorbeeld innovatie. "Het coalitieakkoord biedt aanknopingspunten maar er zijn fundamentele zorgen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl