Belangenvereniging waarschuwt voor teloorgang natuur rondom camping

Vakantiepark Meerzicht
EuroParcs wil er een groot vakantiepark van maken © RTV Drenthe / Hjalmar Guit
Na aan de bel te hebben getrokken bij de gemeente en juridisch advies te hebben gezocht, heeft de vereniging Parkbelangen Leekstermeer vanochtend de Provinciale Staten bijgepraat over het gedoe rondom camping Meerzicht. De recreanten moeten de camping in Matsloot aan het eind van dit jaar verlaten.
EuroParcs heeft de camping vorig jaar gekocht van de familie Van den Dong en is van plan er een groot vakantiepark van te maken. De huidige recreanten moeten daarvoor wijken. Dat veel bewoners er al jaren komen en sommigen onlangs nog voor duizenden euro's aan hun vakantiehuisje lieten vertimmeren, doet daar niets aan af.

'Natuur houdt zich niet aan grenzen'

Eerder vroegen de recreanten al aandacht voor de zaak middels een lichtjesprotest. Inmiddels is er een belangenvereniging opgericht en is er juridische steun gezocht.
Tijdens de vergadering van Provinciale Staten van vanochtend nam inspreker Daniella van Gennep het woord. Zij waarschuwde voor de teloorgang van natuur wanneer EuroParcs zijn plannen doorzet. "Het gebied rondom het Leekstermeer is aangemerkt als Natura2000-gebied. Hoewel de camping hier nét buitenvalt, wil ik u graag wijzen op de milieu-effecten van intensivering. De natuur houdt zich niet aan grenzen."

Duurzame oplossing

Volgens de belangenvereniging leidt een grootschalige camping tot meer reisbewegingen rondom het Leekstermeer en is er kans op permanente bewoning. Dat laatste is nu niet aan de orde op camping Meerzicht.
De belangenvereniging heeft naar eigen zeggen contact gezocht met EuroParcs om mee te denken over een duurzame oplossing, waarbij de recreanten hun huidige plek kunnen behouden. Daar is volgens Van Gennep geen gehoor aan gegeven.

Intimidatie

Van Gennep wist te melden dat meerdere parken in Drenthe tegen dergelijke problemen aanlopen. "Vandaar dat wij zoeken naar samenwerking. Helaas zien we dat mensen in dezelfde situatie als wij soms geïntimideerd worden, waardoor ze niet durven samenwerken. Die verhalen horen we de laatste tijd."
Als het aan de recreanten van de camping in Matsloot ligt, gaat de provincie Drenthe nog eens goed te rade of een groot vakantiepark wenselijk is aan de rand van het Leekstermeer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.