'FDF is geen belanghebbende in bezwaar tegen distributiecentrum Jumbo'

Boeren trokken vandaag naar het provinciehuis in Assen
Boeren volgen de hoorzitting bij het provinciehuis in Assen © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
Farmers Defence Force is geen belanghebbende in het handhavingsverzoek tegen Jumbo Distributiecentrum B.V. in Beilen. Daarom hoeft het bezwaar van deze stichting en vereniging niet behandeld te worden.
Dat advies geeft de commissie Rechtsbescherming aan de Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe. Dit advies volgt op een hoorzitting in januari in het provinciehuis in Assen. Daar waren zo'n honderd agrariërs met trekker aanwezig om deze zitting via een livestream buiten te volgen.
Farmers Defence Force (FDF) eiste vorig jaar dat de provincie handhavend optreedt tegen de Jumbo. De supermarktketen zou door alle vervoersbewegingen stikstofdepositie hebben veroorzaakt op het Dwingelderveld, zonder de juiste vergunning daarvoor. Het ging om een 'natuurbeschermingsvergunning'. Volgens de boeren is die vergunning ook nodig voor bedrijven die stikstof uitstoten, maar zijn de boeren zelf de enigen die zich eraan houden.

Afgewezen

Het bezwaar dat FDF vorig jaar indiende, werd al door het college van Gedeputeerde Staten van Drenthe buiten behandeling genomen omdat FDF geen belanghebbende zou zijn. Een onafhankelijke commissie heeft vervolgens dit besluit nog eens doorgenomen. Deze commissie komt nu tot dezelfde conclusie.
Gedeputeerde Staten nemen het besluit van de commissie over en nemen daarom het handhavingsverzoek van FDF niet in behandeling. FDF kondigde eerder aan dat een gang naar de rechter voor de hand ligt, als de provincie het verzoek afwijst.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.