'Geen vertraging windmolenpark Zwartenbergerweg door krap energienetwerk'

De aanleg van een windmolenpark aan de Zwartenbergerweg bij Barger-Compascuum loopt geen vertraging op door capaciteitsgebrek op het netwerk van Enexis en Tennet.
Dat schrijft windmolenbouwer Raedthuys in een brief aan bewoners van dit gebied.

Volgens de windmolenbouwer hebben beide energiebedrijven het bedrijf verzekerd dat ze gewoon door kunnen gaan met de ontwikkeling van het windpark met zeven molens.  Er bestaat een capaciteitstekort op het netwerk. Maar omdat de windmolens pas over enkele jaren gebouwd worden is dat probleem naar verwachting tegen die tijd opgelost. 

De gemeente Emmen maakte vorige week bekend dat twee van de drie geplande windmolenparken in de gemeente door capaciteitsgebrek de komende jaren hun stroom niet kwijt kunnen op het net. Het windmolenpark aan de Zwartebergerweg was één van de parken.


Verdrag van Meppen
Of de windmolens aan de Zwartebergerweg er ook daadwerkelijk komen, is de vraag. De plannen botsen met het zogeheten verdrag van Meppen. Dat verdrag uit 1824 houdt in dat er geen bouwwerken te dicht bij de grens tussen Nederland en Duitsland staan.

De windmolenbouwer wil de molens daarom verder van de grens bouwen,  ofwel binnen 500 meter van de aanwezige woningen. De gemeente heeft echter bepaald dat er meer dan 500 meter afstand tussen woningen en windmolens moet zijn. Alleen als alle omwonende akkoord zijn, is een uitzondering mogelijk.
Deel dit artikel: