Mail gehad van de GGD? 'Klik niet op de link!'

Nepmail
Criminelen proberen aan bankgegevens te komen via nepberichten © ANP/Robin Utrecht
Criminelen sturen e-mails rond uit naam van de GGD om aan mensen hun bankgegevens te komen. Dat meldt de GGD GHOR Nederland, de koepelorganisatie van de 25 gezondheidsdiensten in Nederland.
In de mail staat dat de ontvanger in de buurt is geweest van een aantal mensen die positief is getest op het coronavirus. Mensen worden gevraagd om zo snel mogelijk een testafspraak te maken door te klikken op een afspraaklink. Maar die link leidt naar een valse website. Daar wordt gevraagd in te loggen met de persoonlijke bankgegevens, die de criminelen daardoor in handen krijgen.
Maken mensen geen testafspraak, dan wordt een 'quarantaine bestrijdingsteam' naar het desbetreffende woonadres gestuurd, zo staat in de mail vermeld. De GGD GHOR Nederland noemt dit soort oplichtingspraktijken 'pure fraude' en roept op niet op de link in de mails te klikken.

Ook valse telefoontjes

Naast de e-mailberichten wordt melding gemaakt van valse telefoontjes uit naam van de GGD. Ook op deze manier proberen criminelen aan bankgegevens of BSN-nummers te komen. "Plegers van deze telefoontjes refereren bijvoorbeeld aan een positieve test die je onlangs hebt gehad bij een GGD. Omdat heel veel mensen positief getest zijn, is de kans dat dit in jouw geval ook zo is." De gezondheidsorganisatie benadrukt dat er nooit wordt gevraagd om bankgegevens en het volledige BSN-nummer. Alleen ter controle kunnen de laatste drie cijfers van een persoonlijk BSN-nummer worden gevraagd.
Het is niet bekend hoeveel mensen de nepmails hebben gekregen en hoe vaak bankgegevens zijn buitgemaakt door criminelen.
GGD nepmail
De desbetreffende nepmails uit naam de GGD © GGD GHOR Nederland

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl