Genoeg ideeën voor opknapbeurt Lesturgeonplein in Vledder

Het Lesturgeonplein is een doorn in het oog
Het Lesturgeonplein is een doorn in het oog © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Het Lesturgeonplein in Vledder is voor de buurt een doorn in het oog. Al jaren willen inwoners het opknappen, maar tot op heden zette dat geen zoden aan de dijk. Nu lijkt er schot in de zaak te zitten.
"Zo langzamerhand gaan alle lampjes toch wel op groen en is de gemeente bereid met ons in gesprek te gaan om het plein op de knappen", vertelt Wil Kreike van Dorpsbelang Vledder.
Ongeveer tien jaar geleden begon Dorpsbelang Vledder met het inventariseren van de wensen en behoeften in het dorp. De wens voor Woonzorgcentrum De Borgstee werd ondertussen al vervuld en ook de verbouwing aan de dorpsstraat en de Vledderweg vonden plaats. Voor ouderen kwam er ontmoetingsplek Naobuur. Ook De Gerf naast de kerk aan het plein gaat binnenkort open voor onder andere kookworkshops.
Dan rest alleen nog de wens voor een mooier plein. "Daar wordt het nu wel eens tijd voor", lacht Kreike.
Wil Kreike van Dorpsbelang Vledder
Wil Kreike van Dorpsbelang Vledder © RTV Drenthe / Josien Feitsma

Plein van de ontmoeting

De schetsen worden op dit moment gemaakt. Ook zijn de ideeën onlangs met de gemeenteraadsleden gedeeld. Het plan is volgens Dorpsbelang Vledder duidelijk: het Lesturgeonplein moet het plein van de ontmoeting worden.
"Hier komt alles bij elkaar: de bibliotheek, de kerk, het zorgcentrum en een restaurant. Voor jongeren moet er bovendien ook weer iets komen", vertelt Kreike. "Daar is helemaal niets meer voor. We hebben een kroegje gehad, maar die is afgebrand. Het andere kroegjes zijn een duurdere restaurants geworden. Je kan nergens meer een biertje pakken na de voetbal."
Lesturgeonplein
De gemiddelde leeftijd in het dorp is volgens Dirk Boom van de organisatie Naobuur ongeveer 67 jaar oud. Met een rolstoel die hij te huur aanbiedt demonstreert hij hoeveel moeite het kost om überhaupt veilig bij het plein aan te komen. Als de geulen in de weg nog niet erg genoeg zijn bij de toegangsweg, dan vormt het plein zelf wel een obstakelparcours voor de ouderen met de losliggende stenen en kuilen.
Hij ziet naast het opknappen van de paden het liefste dat het plein een punt wordt waar mensen zich thuis voelen en die het leven juist vergemakkelijkt. "Er zijn veel eenzame mensen. Daar hebben we organisaties voor zoals hier bij Naobuur waar mensen kunnen komen voor vervoer of voor klusjes, maar dat is maar een deel van wat de gezondheid van mensen is."

Verkeershub

Om de eenzaamheid tegen te gaan denkt Boom bovendien aan een hub voor verschillende vervoersmiddelen bij het plein. "Dan moet je denken aan openbaar vervoer, de buslijnen. Maar ook aan microvervoer dus vanaf het plein vervoersmiddelen aanbieden die tot aan huis gebruikt kunnen worden."
Elektrische fietsen, stepjes of autootjes. Opties te over. "Het voordeel is dat mensen die van het ene vervoersmiddel naar het andere willen overstappen niet eerst een stuk hoeven te lopen. Als je vervoer op een plek hebt en mensen eens een keer moeten wachten op de bus, dan heb je ook een geheel. Dan hoeven mensen niet in de kou te staan."
"Ideeën hebben we genoeg", lacht Kreike. "Achter geld moeten we alleen nog aan. Maar dat komt ook wel goed. Ik denk dat hier over een paar jaar een heel mooi plein staat."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.