Onderzoek naar gevolgen sluiting kinderhartcentra

UMCG
Onderzoek naar kinderhartcentra © ANP/Hollandse Hoogte/Pronews
Minister Ernst Kuipers gaat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vragen om het onderzoek naar de kinderhartcentra uit te breiden. In het onderzoek wordt nu per ziekenhuis bekeken wat de gevolgen zouden zijn als bepaalde specialistische ingrepen daar niet meer uitgevoerd worden. De Tweede Kamer had daarop aangedrongen.
Het idee is om bepaalde zeer specialistische hartingrepen in het vervolg nog maar op twee plekken uit te voeren, in plaats van de vier centra waar het nu gebeurt. Dit leidt tot grote spanningen, ook tussen de centra die dit werk nu verrichten. De Kamer hoopt dat het NZa-onderzoek meer duidelijkheid zal scheppen. Daarom wilden meerdere partijen horen wat de impact zou zijn van het stoppen van de behandelingen in ieder van die vier centra, in plaats van alleen de twee centra die de vorige minister van Volksgezondheid zei te willen sluiten.
De specialistische zorg wordt nu geleverd in Groningen, Leiden, Rotterdam en Utrecht. Volgens Kuipers is uit "rapport op rapport op rapport" gebleken dat het beter zou zijn om die zorg te concentreren. Hij is ervan overtuigd dat twee centra ideaal zou zijn om de kwaliteit hoog te houden en het ook werkbaar te houden voor de artsen en verpleegkundigen.
Zijn voorganger Hugo de Jonge stelde vast dat Groningen en Leiden dicht zouden kunnen, maar de Kamer wil daar een betere onderbouwing voor. Verschillende fracties willen dat ook gekeken wordt naar de regionale spreiding van de centra, ook omdat de overblijvende ziekenhuizen in Rotterdam en Utrecht vrij dicht bij elkaar liggen.
De gezamenlijke Drentse gemeenten stuurden voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer een brief met een oproep om het centrum in Groningen open te houden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl