Politiek Assen steunt motie: 'Alles doen voor behoud kazerne'

Johan Willem Frisokazerne
De Johan Willem Friso Kazerne in Assen © ANP / Sake Elzinga
Het college van burgemeester en wethouders van Assen moet er alles aan doen om de Johan Willem Friso Kazerne voor de stad te behouden. Die oproep staat in een motie die vanavond door alle Asser partijen werd ondersteund.
Voorman Albert Smit van Assen Centraal kwam met deze oproep tot actie in de gemeenteraad, als gezamenlijk signaal richting Den Haag. "We willen het niet alleen bij woorden laten, maar ook daden stellen."
Volgens Smit is de dreigende sluiting van de kazerne 'het gesprek van de dag in Assen'. "De beleving is zo gigantisch dat we het college vragen er alles aan te doen, samen met provincie, instellingen en bedrijven, om de kazerne voor onze stad te behouden."

Twijfels over steun 50PLUS

Smit van Assen Centraal wilde aanvankelijk alleen de motie indienen als het zeker was dat alle partijen erachter zouden staan. Zo waren er twijfels over 50PLUS. De partij vindt het terrein aan de Vaart met de monumentale gebouwen namelijk een prima woonlocatie voor jong en oud. In december kwam voorman Clemens Otto nog met het idee op de proppen om de militairen richting het TT Circuit te verkassen, en daar bij Assen-Zuid een moderne kazerne te bouwen. Zo kan het historische kazerneterrein als mooie woonplek ingevuld worden, is het plan.

Doemscenario

Dit 'doemscenario', althans zo denkt de rest van de Asser politiek, lijkt ineens dichterbij dan ooit. Maar dan wel zonder die nieuwe kazerne bij Assen-Zuid. De garnizoensstad dreigt al haar militairen helemaal kwijt te raken, nu de staatssecretaris van Defensie allerlei vastgoed wil afstoten. Locaties liggen te versnipperd over het land, wat veel te veel kost. Ook wil hij gebouwen verduurzamen.
De JWF kazerne, één van de kleinste kazernes en gebouwd in 1892, staat serieus op omvallen. Er is een bataljon gelegerd met 1000 man van de Luchtmobiele Brigade en er zijn 500 opleidingsplekken. Verder zit de Justitiële Dienst voor Vervoer en Ondersteuning sinds enkele jaren op het complex, om zo het te grote kazerneterrein wat beter te vullen.
Maar de staatssecretaris wil de Asser legeronderdelen het liefst naar Havelte verplaatsen, om zo Defensie in Drenthe te concentreren, en flink wat kosten te besparen. De JWF kazerne zou dan in 2027 moeten sluiten.

Economische klap

Voor Assen is dat zowel economisch als historisch een klap. De stad verliest dan opnieuw veel werkgelegenheid. Door de afbouw van de gaswinning in Groningen, verdwijnen bij de NAM in Assen duizenden banen. Als de kazerne sluit en de militairen en hun gezinnen vertrekken, kost dat ook in de directe omgeving weer banen.
De Asser politiek, provincie Drenthe, midden- en kleinbedrijf en werkgeversorganisaties zijn woedend over de plannen. Vooral omdat het de derde keer is dat de provinciehoofdstad op de barricade moet voor de kazerne. In 2011 en 2013 werd sluiting van de kazerne nog met succes afgeslagen.
Volgens Albert Smit van Assen Centraal is de verontwaardiging in heel Assen groot over de dreigende sluiting. "Waar je ook komt, iedereen heeft het erover." Hij is blij met een petitie, al stokt die nu rond de 8200 handtekeningen. "Dus bij deze een dringende oproep aan iedereen om die vooral te tekenen. Maar als politiek moeten we ook een daad stellen, en dat doen we met deze motie."

Steun van 50PLUS

De vrees dat 50PLUS als enige niet 'schouder aan schouder' met de rest zou willen meevechten voor de kazerne, bleek uiteindelijk een misvatting. Fractievoorzitter Clemens Otto zei beslist geen spelbreker te willen zijn, en gaf vol overgave zijn steun. "De tekst dat het gaat om het behoud van de kazerne met al haar militaire bewoners, die kunnen wij volledig onderschrijven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl