Tot 4,5 jaar cel geëist voor gewelddadige woningoverval in Havelte

rechtbank_stockfoto_detailfoto
Celstraf geëist voor mishsndeling © RTV Drenthe / Kim Stellingwerf
Voor een woningoverval in Havelte, waarbij de bewoner zwaar werd mishandeld, heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag tegen drie verdachten celstraffen tot 4,5 jaar geëist. Eén van hen is een 20-jarige vrouw uit Capelle aan den IJssel, die als escortgirl in de woning aanwezig was.
De vrouw verbleef al twee dagen in de luxe woning van het slachtoffer. Ze was op 16 april door hem uit Zwolle opgehaald, omdat zij op straat zou zijn gezet en hulp nodig had. Ze had al eerder eens een seks-afspraak met de man in zijn woning gehad. De vrouw spelde de man allerlei verhalen op de mouw.

Zwaar letsel

Ineens stond er een man aan de deur en kwam nog een man binnen. Die wilden dat de man betaalde voor de vrouw. De bewoner werd onder druk gezet en stond doodsangsten uit. Hij betaalde 1500 euro, maar dat was niet genoeg. Er kwamen nog eens twee mannen binnen. Het slachtoffer werd ernstig mishandeld. Hij liep een gebroken rib, een klaplong, een gebroken ruggenwervel en een gekneusde nier op. De mannen maakten zo'n 9000 euro buit.

Hoofdverdachten

Een van de mannen was een 36-jarige rapper uit Zwolle. Die stond afgelopen dinsdag terecht en hoorde vijf jaar cel tegen zich eisen. Vandaag eiste de officier van justitie tegen een 45-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats 4,5 jaar cel. Deze twee worden gezien als de hoofdverdachten, die het plan ook hebben uitgedacht. Een 26-jarige man zou vier jaar en drie maanden moeten zitten.

Jeugdstrafrecht

De rol van de vrouw beperkte zich volgens de officier van justitie tot het doorgeven van informatie aan de medeverdachten. Zonder haar inbreng was dit allemaal niet gebeurd, zei de aanklager. Bij haar is verzocht het minderjarigenstrafrecht toe te passen. Een straf gelijk aan het voorarrest (131 dagen jeugddetentie) en een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur zou voldoende moeten zijn.
De zaak tegen een 36-jarige man uit Scherpenzeel werd vanwege ziekte uitgesteld. Die zaak wordt 28 februari alsnog behandeld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl