SRV-man alsnog veroordeeld voor dodelijk ongeluk in Benneveld

Dodelijk ongeluk Benneveld
De vrouw overleed ter plekke na het ongeluk in november 2019 © Persbureau Meter
Een 53-jarige SRV-man is door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot het betalen van een boete van 500 euro (waarvan 250 voorwaardelijk), omdat hij in november 2019 met zijn rijdende winkel een klant heeft doodgereden. De rechter in Assen sprak de man vorig jaar nog vrij, maar volgens het hof heeft hij niet goed opgelet bij het achteruit rijden en is dat de 68-jarige klant fataal geworden.
Het Openbaar Ministerie (OM) ging tegen de vrijspraak van de man uit Mantinge in hoger beroep. Het OM eiste tijdens de rechtszaak vorig voorjaar in Assen veertig uur werkstraf en twee maanden rijontzegging. De rechter vond dat er te weinig bewijs was dat de man schuldig was aan het dodelijk ongeluk.

Achteruit rijden

Het ongeluk gebeurde aan een doodlopende weg in Benneveld. Omdat de SRV-man daar niet kan keren met zijn rijdende winkel, rijdt hij altijd achteruit langs de woningen aan die straat, legde hij tijdens de rechtszaak in Assen uit. De Mantinger rijdt de route al ruim dertig jaar en de weg was voor hem dus bekend terrein.
Toen het latere slachtoffer met haar volle boodschappentas was uitgestapt, reed de man langzaam achteruit met zijn rijdende winkel, nadat hij op de achteruitrijcamera en in de spiegel had gekeken. Toen hij opeens een boodschappentas zag liggen, schrok hij en stapte hij uit. Eenmaal buiten ontdekte hij het lichaam van de vrouw.

Niet op camera gekeken

"Bij het uitvoeren van een bijzondere verrichting geldt een zorgplicht, die meebrengt dat verdachte extra voorzichtig had moeten handelen", aldus het gerechtshof. Het hof vindt dat hij een steek heeft laten vallen door niet tijdens het achteruitrijden op de camera te kijken. Op dat moment keek hij alleen nog in de spiegel, heeft de SRV-man verklaard. Daarmee heeft hij volgens het hof 'de camera niet adequaat gebruikt bij de uitvoering van de bijzondere verrichting'.
Door dat niet te doen heeft hij gevaar op de weg veroorzaakt, oordeelt het hof. Die overtreding is de vrouw fataal geworden. Behalve de boete heeft de man een voorwaardelijke rijontzegging van een maand gekregen. Dat betekent dat hij zijn rijbewijs mag houden. Als hij binnen een jaar weer een fout maakt, is hij het wél een maand kwijt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl