Bidden voor Bartje-bier? Niet nodig: 'Hij is inmiddels oud genoeg'

Brouwer Tom Hendriks zorgt voor de etikettering van Bartjes bier
Brouwer Tom Hendriks zorgt voor de etikettering van Bartjes bier © RTV Drenthe / Tom Meijers
Vorig jaar werd brouwerij De Veteraan in Emmen overgenomen en omgedoopt tot Brouwerij Bartje. Nu, een jaar later, rollen de eerste Bartje-bieren van de lopende band. Daarmee gaat een droom van Emmer ondernemer Jan Braam in vervulling.
Als eigenaar van De Witte Olifant stapt hij vorig jaar met één doel binnen bij De Veteraan: een eigen biertje, die zowel op de tap als op de fles verkrijgbaar zal zijn in zijn restaurant. Maar het loopt anders. Hij vangt op dat de eigenaren de brouwerij willen verkopen en dan blijkt Braam de man op het perfecte tijdstip op de juiste plek.

Brouwerij Bartje

"Ik ben geen horecaondernemer, maar ondernemer. Als ik kansen zie, dan grijp ik ze aan. Dat was hier ook zo. Ik ben ontzettend trots dat de eerste biertjes nu geëtiketteerd en wel in de dozen staan", vertelt Braam met een glimlach op zijn gezicht.
Onder het genot van een aantal drankjes wordt de naam 'Brouwerij Bartje' bedacht. "We wilden daarmee terug naar Drenthe. Drentser dan Bartje ga je het niet krijgen. Iedereen kent: 'Ik bid niet veur bruune bonen!' En bovendien hoeft Bartje niet te bidden voor het bier. Hij is inmiddels oud genoeg", lacht Braam.
Tekst gaat verder onder de foto
Initiatiefnemer Jan Braam proeft met AnneBart het eerste exemplaar
Initiatiefnemer Jan Braam proeft met AnneBart het eerste exemplaar © RTV Drenthe / Tom Meijers
De eerste exemplaren worden hoogstpersoonlijk afgeleverd in Zuidlaren bij AnneBart Bolt. De kleinzoon van de schrijver van 'Bartje', Anne de Vries. "Bartje loopt als een rode draad door mijn leven. Ik ben vernoemd naar mijn opa 'Anne' en naar een van zijn boeken 'Bartje': AnneBart. Ondanks dat ik mijn opa zelf niet heb gekend, ben ik wel met zijn boeken opgegroeid", zegt Bolt.

Lekker biertje

Als Braam binnenwandelt rond het middaguur heeft de winkeleigenaar al een schap gereedgemaakt. Daar moeten de Bartje-bieren pronken. Maar niet alleen het schap wordt gevuld, er moet natuurlijk ook geproefd worden. De eerste biertjes worden van de dop verlost.
"Dit is zoals een biertje moet worden gemaakt. Heerlijk, Jan", zegt Bolt als hij de eerste slok heeft genomen. Een mooie opsteker voor de brouwers zo vlak voor het weekend.
Bartje Bier

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl