De Shell Papers uit Drenthe staan online - zoek mee!

Shell Papers
Shell Papers © RTV Drenthe
Daar zijn ze dan: bijna 54.000 pagina's aan documenten over Shell, vrijgegeven door de provincie Drenthe. De documenten zijn in de afgelopen weken doorzoekbaar gemaakt. Vanaf vandaag zijn ze te bekijken op het Shell Papers Dashboard van Follow the Money en iedereen kan meespitten.
De provincie Drenthe is het tweede bestuursorgaan dat besloot tot openbaarmaking van documenten die te maken hebben met olie- en gasbedrijf Shell. Dat doet de provincie naar aanleiding van een Wob-verzoek door Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) bij negen ministeries, drie provincies en vijf gemeenten.

Shell Papers-team

RTV Drenthe werkt samen met journalisten van PAJ, Follow the Money en RTV Noord voor het analyseren van die documenten. Het Shell Papers-team kan alle hulp daarbij gebruiken. Onze ervaring is dat ons publiek vaak beschikt over inhoudelijke expertise en regionale kennis die onmisbaar zijn voor dit soort onderzoeksjournalistieke projecten.
Eerder leverde de publicatie van documenten door de gemeente Assen al zeshonderd tips op. Daarom roepen we iedereen op die tijd, energie en zin heeft om samen met ons in de nu beschikbare documenten te duiken. Meedoen is heel gemakkelijk. Op het Shell Papers Dashboard kun je naar hartenlust grasduinen.

Zo kun je het Shell Papers Dashboard gebruiken

1. Ga op het Dashboard naar de tab documenten, selecteer WOB Drenthe (de documenten van Assen hebben we al doorgespit) en typ een term in de zoekbalk (bijvoorbeeld 'NAM', 'gas', et cetera). Je ziet dan een lijst documenten met die zoekterm in de titel of in de lopende tekst. In dat laatste geval verschijnt het juiste paginanummer voor het zoekresultaat. Als je een document wilt lezen, klik je op het icoontje of op de titel.
2. Neem zo veel documenten door als je wilt. We verwachten niet dat je alle documenten bestudeert. Je helpt ons al enorm als je één document voor je rekening neemt!
3. Kom je iets tegen waarvan je vindt dat de redactie ernaar moet kijken? Klik dan op het duimpje omhoog in de groene balk ('Is dit document belangrijk?'). Daarmee stuur je direct een tip naar de journalisten in ons onderzoeksteam. Licht zo mogelijk toe waarom je denkt dat dit een belangrijk document is.

Wat zoeken we?

Het Shell Papers-team is geïnteresseerd in de relatie tussen Shell en de overheid (lokaal, regionaal en nationaal) en veranderingen hierin. Waar staan de verschillende partijen tegenover elkaar en waar werken ze samen? Welke belangen hebben de overhand en welke delven het onderspit?
Om je op weg te helpen, hebben we enkele voorkomende organisaties, zoals het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Shell, al toegevoegd in de zoeksuggesties. Daarover kun je meer lezen op de website van Follow the Money.
Kom je iets tegen? Schroom niet en stel ons op de hoogte. We hebben liever een tip te veel dan te weinig. Denk je op een andere manier te kunnen bijdragen aan het onderzoek? Neem dan contact met ons op via shellpapers@ftm.nl.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.