'Stikstofprobleem Het Pauperparadijs kan zo opgelost zijn'

ANP-432435061
Tom de Ket mist bij de provincie urgentie voor het redden van het Pauperparadijs © ANP / Anneke Jansen
Het stikstofprobleem van theatervoorstelling Het Pauperparadijs kan binnen een week opgelost zijn. Dat stellen regisseur Tom de Ket en boer Bart Janssen in het Radio Drenthe-programma Cassata. Laatstgenoemde heeft 'stikstofruimte' over op zijn bedrijf in Zuidvelde. Ruimte die hij wil 'ver-leasen' aan de theatermakers.
Ruim een week geleden werd bekend dat de derde reeks voorstellingen van Het Pauperparadijs op het terrein van het Gevangenismuseum in Veenhuizen niet door kan gaan. Omdat het museum zes kilometer van een Natura 2000-gebied ligt (het Fochteloërveen), moeten alle evenementen een stikstofdepositie van 0 hebben. Bij de theatervoorstelling wordt net iets meer dan 0 uitgestoten, vooral door verkeer van bezoekers. En dus gaat er - zoals het nu lijkt - een streep door Het Pauperparadijs.

'Oplossing letterlijk in huis'

Het bedrijf van boer Janssen uit Zuidvelde ligt net zover van het Fochteloërveen als Veenhuizen. Om zijn pluimveebedrijf te kunnen runnen, heeft hij een speciale natuurbeschermingsvergunning, omdat hij dicht bij het beschermde Natura 2000-gebied zit. Janssen wist niet wat hij hoorde toen bekend werd dat Het Pauperparadijs niet door kan gaan. "Ik vind het een absurd verhaal", zegt hij. "Het gaat er niet om wat wij van stikstof vinden, maar dat we tot een oplossing kunnen komen. Want die oplossing hebben wij letterlijk in huis."
Janssen mag extern salderen, zoals dat officieel heet. Dat komt erop neer dat hij stikstofruimte die hij niet gebruikt mag delen met anderen. Dit jaar bouwt hij zijn kippenbedrijf om van reguliere productie, naar eentje met een Beter Leven 1 Ster-kenmerk. "Het is heel simpel. Onze stallen staan een paar weken langer leeg, omdat we bouwactiviteiten hebben." En dus zou Het Pauperparadijs die stikstofruimte over mogen nemen.
(Bekijk hieronder het volledige gesprek met regisseur Tom de Ket en boer Bart Janssen. Tekst gaat verder onder de video)
'Stikstofprobleem Het Pauperparadijs kan zo opgelost zijn'

'Als het niet lukt, ligt het echt niet aan ons'

Het ver-leasen van die ruimte is ook provinciaal beleid. "Dit moet uitgerekend worden. Dan moeten we formulieren invullen en moet de provincie er een klap op geven. Als dit eind volgende week niet klaar is, ligt dat echt niet aan ons of aan Het Pauperparadijs", aldus boer Janssen.
De provincie heeft laten weten het voorstel te onderzoeken, maar volgens regisseur Tom de Ket valt er niet veel te onderzoeken. "Het moet natuurlijk conform de regels", weet hij ook. "Dan denk ik: prima. Maar het loopt stuk op een gevoel van urgentie." Volgens De Ket ontbreekt dat gevoel bij de provincie. "Het probleem wordt steeds bij ons gelegd. Zoiets is niet aan een toneelgroepje, want ik weet niks van stikstof. Je zou hopen dat je daar hulp bij krijgt."

50/50

Vanwege de aanhoudende onzekerheid kan De Ket ook nog altijd geen duidelijkheid geven aan toeleveranciers en acteurs. Zo zijn er ook acteurs die ondertussen al hebben afgezegd. De Ket neemt ze dat niet kwalijk. "Sommigen hebben eieren voor hun geld gekozen en meteen ander werk aangenomen. Zij zitten natuurlijk ook al bijna twee jaar op de bank."
Ondertussen gaan De Ket en boer Janssen er alles aan te doen om ervoor te zorgen dat de theatervoorstellingen doorgaan. Een uitgemaakte zaak is het nog niet. "Ik wil eigenlijk geen percentages noemen, maar het is fifty-fifty, denk ik." Eind volgende week moet er volgens De Ket definitief duidelijkheid zijn.
bart janssen
Boer Bart Janssen zegt de oplossing in huis te hebben © RTV Drenthe / Margriet Benak

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl