Onderzoek naar optreden waakhond NVWA in noordelijke slachthuizen

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de manier waarop voedselwaakhond NVWA is omgegaan met de misstanden in slachthuizen in het noorden van Nederland. Dat meldt minister Carola Schouten van Voedselkwaliteit aan de Tweede Kamer.
Bij de noordelijke slachthuizen hebben zich het afgelopen jaar verschillende situaties voorgedaan, waarbij met een beschuldigende vinger naar de NVWA werd gewezen. Het gaat onder meer om slachthuis Griendtsveen in Hoogeveen, meldt het blad Boerderij.

'Onder toezicht NVWA'
Op 9 oktober deden de NVWA en het Openbaar Ministerie daar een inval. Het OM heeft daarna gemeld dat het onderzoek doet 'vanwege fraude en het slachten van te zieke dieren'.

Maar de slachterij stelt dat elke slachting wordt verricht onder toeziend oog van de NVWA en dat er geen sprake is van slachten van (te) zieke dieren. Op de dag van de inval bij de slachterij werden 46 runderen geslacht. Van drie daarvan werd de long afgekeurd voor menselijke consumptie en van vier de lever, blijkt uit gegevens waarover Boerderij beschikt.

Vragen onbeantwoord
Hoewel er al een intern onderzoek door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zelf is geweest naar de gang van zaken bij noordelijke slachthuizen, blijken er toch vragen onbeantwoord. Om er zeker van te zijn dat de voedselwaakhond de goede stappen heeft ondernomen en onderneemt, heeft de NVWA het ministerie verzocht een onafhankelijk extern onderzoek te laten uitvoeren. De Kamer plaatste eerder al vraagtekens bij het functioneren van de waakhond.

Minister Schouten heeft de Tweede Kamer beloofd voor het zomerreces de uitkomsten van het onderzoek bekend te maken.