Bewoners bovenste verdieping De Arend kunnen weer naar huis

De bewoners van de elfde verdieping van flat de Arend in Hoogeveen kunnen vannacht weer in hun eigen bed slapen. De harde storm joeg daar vrijdagavond pardoes twee complete kozijnen uit het trappenhuis. Met een enorm gapend gat tot gevolg.
Het ging om de bovenste twee verdiepingen. De elfde wordt bewoond, de twaalfde is een ruimte voor de technische dienst. "Het heeft nog nooit zo hard gewaaid in Hoogeveen als afgelopen vrijdag, dus dat zegt wel iets", vertelt manager Wim Idema van Domesta.
Hij is vandaag bij de flat om te kijken hoe het gaat met de herstelwerkzaamheden. "Het natuurgeweld samen met de wind die langs het gebouw scheerde zorgde voor een enorme zuigkracht. De bovenste kozijnen kwamen daardoor los te zitten. Bij de bovenste is het glas eruit gesprongen, bij die daaronder is het hele kozijn naar buiten gewaaid."
Pas vandaag konden monteurs aan de slag om houten platen stevig vast te maken. Dat gebeurt van binnenuit. Nieuw glas wordt over een weekje verwacht. En dat heeft nu ook nog geen zin. Dat moet vanaf buiten en door de harde wind kunnen de glaszetters niet met een hoogwerker omhoog. "We hebben vrijdagavond alles veiliggesteld en dichtgespijkerd en afgetimmerd. Daardoor konden de mensen alleen de noodtrap gebruiken. Dat is voor even niet erg, maar we wisten zaterdag meteen dat dit wel een paar dagen ging duren door de aanhoudende wind. De bewoners kunnen niet continu met de noodtrap en daarom is besloten om ze te evacueren", legt Idema uit.

'Geen achterstallig onderhoud'

Flat De Arend aan de Buizerdlaan wordt de komende jaren gesloopt. Toch is er volgens Domesta geen sprake van slecht onderhoud. "Absoluut niet", zegt Idema. "Dat wil ik echt benadrukken. Zolang hier mensen wonen blijven wij gewoon onderhoud plegen. Zodat de mensen hier ook veilig kunnen blijven wonen.
Het hele trappenhuis van de flat bestaat trouwens uit glazen puien. Die zijn allemaal gecontroleerd en waar nodig versterkt zodat iedereen veilig met de trap kan.
Bewoners bovenste verdieping De Arend kunnen weer naar huis

Op meer plekken stormschade

In Drenthe is op veel meer plekken schade ontstaan door het onstuimige weer van de afgelopen dagen. Ook bij Gezondheidswinkel G&W in Meppel is dat het geval. Door schade aan het dak, moest de winkel noodgedwongen dicht. Boven de winkel is ook een woonruimte, die voorlopig onbewoonbaar is door het vele water. De huurder van die woning is tijdelijk ondergebracht in een hotel. Volgens de verhuurder van het pand ontstond er lekkage op het dak.
Bij verzekeraar Univé zijn zo'n 1.800 schademeldingen vanuit Drenthe gedaan. De geclaimde schade is volgens een woordvoerder zo'n 3 miljoen euro.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl