Reusachtige monumentale beuk van 270 jaar oud tegen de vlakte

De enorme groene beuk is afgebroken
De enorme groene beuk brak vrijdagmiddag af © Olga de Lange
Storm Eunice heeft zes monumentale Drentse bomen geveld. De oudste en dikste groene beuk van Drenthe is er een van. De gigantische boom stond in een tuin aan de Stapelerweg in buurtschap De Stapel, bij De Wijk. Inmiddels is de boom op de oprit van de bewoners is stukken gezaagd.
André Efftink van de Bomenwacht vindt het erg jammer, maar is toch enigszins opgelucht. "Was de storm in oktober geweest, als er nog blad aan de bomen zat, dan was de ravage niet te overzien. Van deze zes had ik er twee niet voorzien, maar het waren wel bomen die al problemen hadden. De groene beuk was al jaren in een aftakelingsfase en is nu zelf aan zijn einde gekomen."

Monumentaal

In Drenthe zijn 6.785 monumentale bomen, de Bomenwacht heeft er 2.834 in onderhoud. Dat zijn bomen ouder dan honderdvijftig jaar, die beeldbepalend en cultuurhistorisch waardevol zijn.
De groene beuk werd al vanaf 1985 door de Bomenwacht verzorgd en was reusachtig: een stam met een diameter van 216 centimeter en de kroon had een diameter van meer dan 20 meter. De boom staat er al sinds ongeveer 1750 en was beeldbepalend voor buurtschap De Stapel.
Monumentale groene beuk bij De Wijk omgewaaid.
De stam en takken zijn in stukken gezaagd om de oprit vrij te maken © Landschapsbeheer Drenthe
De groene beuk stond naast de oprit van het huis van Greetje Snijder. Meer dan vijftig jaar lang had zij een mooi uitzicht op de reusachtige boom in haar tuin, maar daar kwam dit weekend met geweld een einde aan.
"Vrijdagmiddag zag ik opeens dat hij plat lag", zegt Snijder. "Daarvoor zag ik al dat een gordijn van zand naar beneden kwam. Even later kwam ook een ooievaarsnest naar beneden."

'Heel jammer'

De boom was over de oprit gevallen, maar miste het fietspad ernaast ternauwernood. Er was geen gevaar voor het huis. De boom is vanmorgen in stukken gezaagd om de oprit weer vrij te maken.
"Het zal wennen zijn. Want we wonen hier al vijftig jaar en altijd was die beuk er", zegt Snijder, zichtbaar geëmotioneerd. "Je weet dat ze niet het eeuwige leven hebben maar dat het zo gebeurt is heel jammer."
Bekijk hier hoe omwonende Greetje Snijder reageert op het verlies van de beuk:
Reusachtige monumentale beuk van 270 jaar oud tegen de vlakte

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.