Drentse militairen moeten paraat staan vanwege dreiging Oost-Europa

Een gevechtsvoertuig in de stalling op de kazerne in Drenthe
Een gevechtsvoertuig in de stalling op de kazerne in Drenthe © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Defensie bereidt militaire eenheden voor op mogelijke inzet aan de grens van het NAVO-grondgebied in Oost-Europa. Dat doet ze om aan de zogeheten reactietijd van de NAVO te voldoen. "Vanwege de gespannen veiligheidssituatie aan de oostflank moet de NAVO immers snel kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen", aldus het ministerie van Defensie.
De gevolgen van het alarmsignaal dat nu vanuit de NAVO is afgegeven zijn ook te merken op de Drentse kazernes in Havelte en Assen. "Iedereen ziet de berichten langskomen en volgt het nieuws op de voet", zegt Erik Morren, woordvoerder van de 43 Gemechaniseerde Brigade in Havelte.
De 'verhoogde paraatheid' zoals Defensie dat noemt, heeft effect op alle brigades van de landmacht. Dus de aangewezen eenheid of militairen in een faciliterende rol gaan beide het dreigingsniveau merken.

Gevolgen merkbaar

Los van de berichten in het nieuws heeft de aankondiging van de NAVO ook andere consequenties. Morren: "Het kan zijn dat militairen moeten overwerken, dat verlof wordt ingetrokken of verschoven. Het is nog prematuur, maar dat zijn wel dingen die we mogelijk gaan merken."
Het ministerie van Defensie vult aan: "Ook houdt de krijgsmacht extra oefeningen in binnen- en buitenland. Daardoor kunnen de komende tijd meer verplaatsingen van militair materieel over de weg te zien zijn."
(Tekst gaat verder onder het kader)
Gespannen situatie
De situatie in Oost-Europa is op dit moment erg gespannen. Rusland heeft een troepenmacht opgebouwd aan de grens met Oekraïne. Het land wil onder meer de garantie dat Oekraïne nooit NAVO-lid wordt. Komt die garantie niet, dan wordt volgens president Poetin opgetreden, schrijft de NOS.

Drentse bijdrage

De nieuwe fase van alertheid is vlak voor het weekend door Defensie aangekondigd. De NAVO heeft Nederland opgeroepen om de paraatheid van een aantal voor NAVO beschikbare eenheden te verhogen en de snel inzetbare eenheden dus voor te bereiden.
Pas indien door de Noord Atlantische Raad (NAR) van de NAVO en met instemming van de lidstaten (inclusief Nederland dus) zo wordt besloten, wordt de militaire capaciteit ingezet. Om welke eenheden het gaat is niet duidelijk, wel dat daarbij ook naar Drenthe wordt gekeken.
In een illustratie op defensie.nl is te zien aan welke militaire inzet wordt gedacht. Zo moeten in Nederland ongeveer 1500 landmacht-militairen paraat staan en is ook een zwaar gevechtsvoertuig afgebeeld. Voor de 43 Gemechaniseerde Brigade is het daarom aannemelijk dat ze ook een bijdrage leveren.
Morren: "We zijn nu de stand van zaken aan het checken. Hoe staat het materieel erbij? Wat is de laatste stand van de opleidingen? Wat is de laatste stand van de vaccinaties? Dat doen we nu zodat op het moment dat de NAVO een besluit neemt, je heel veel al hebt gedaan. Dan gaat het gewoon een stuk sneller."
(Tekst gaat verder onder het kader)
Snel inzetbaar
Nederland levert militaire capaciteit volgens de zogeheten NRF (NATO Response Force). Dat is een snelle interventiemacht die is opgedeeld in verschillende fases van reactiesnelheid. Zo bestaat het onder andere uit een zeer snel inzetbaar deel, de Very High Readiness Joint Task Force (VTJF). Plus eenheden met een langere reactietijd die de VJTF kunnen versterken zoals de Initial Follow-on Forces Group (IFFG).

De-escalatie

Volgens Defensie is het belangrijkste nog steeds om de situatie diplomatiek op te lossen. Die mogelijkheid is er nog steeds en daar wordt ook op gehoopt. Toch houdt de NAVO de troepen wel achter de hand. Als het erop aankomt moeten de troepen NAVO-grondgebied gaan verdedigen.
Oekraïne valt officieel niet onder het NAVO-grondgebied. Mocht het zover komen dat de troepen worden ingezet, dan zullen ze in elk geval niet in Oekraïne zelf terechtkomen. Nederland besloot afgelopen vrijdag wel militaire goederen te gaan leveren aan Oekraïne.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl