Zes dagen achterelkaar storm in Drenthe: 'Unieke periode'

In Norg viel tijdens storm Eunice een boom om
In Norg viel tijdens storm Eunice een boom om © Mathijs Renkema/RTV Drenthe
Nog nooit heeft het in Drenthe zes dagen achterelkaar gestormd. Wel heeft het ooit in een maand tijd negen dagen gestormd, maar nog nooit zes dagen achterelkaar.
De stormweek begon woensdag met storm Dudley, gevolgd door Eunice en Franklyn topt de zesdaagse nog even af. Met storm Corrie van eerder deze maand maakt het een unieke periode van vier stormen kort op elkaar. "Een tweelingstorm komt vrij veel voor", zegt RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag. "Dat er een derde achteraan komt is ook niet zo bijzonder, maar dit is storm vier al, hé. Vier achterelkaar."
Vier stormen waarbij drie op elkaar geplakt zitten, die zorgen voor een stormperiode van zes dagen. "Dan is een van die stormen ook nog eens een heel zware, Eunice. Die staat in de top vijf", weet Van der Zwaag.

Poolwervel boven Noord-Amerika

Niet iedereen is het erover eens dat het uniek is dat het zes dagen in een maand stormt. "Zij kijken naar 1990, toen stormde het in een maand tijd negen dagen. Dat is heel bijzonder, maar dit zijn zes dagen achter elkaar. Dat is nog nooit voorgekomen", aldus de weerman. Hoewel in Hoogeveen de hoogste windsnelheid is gemeten in Drenthe tijdens Eunice - 132 kilometer per uur - vergelijkt Van der Zwaag toch de windsnelheid op Eelde met die van 1990. "In Eelde meet men al veel langer digitaal, dat is beter te vergelijken. In Eelde was het nu 124 kilometer per uur, dat was in 1990 128 kilometer per uur."
Dat was dus een zwaardere storm, maar goed vergelijkbaar met Eunice van afgelopen vrijdag. Dat het zoveel dagen zou stormen zat er al een tijdje aan te komen, vanwege een poolwervel boven Noord-Amerika. Daar zat op 10 kilometer hoogte een windsnelheid van zo'n 300 kilometer per uur en die is nu uitgezakt naar Europa. Die hogere stroming gaat nu richting Noorwegen en IJsland en zal dus Nederland niet meer bereiken. Rustiger weer is in aantocht.

Bomen vallen om

Liefhebbers van wat milder weer moeten nog even doorbijten deze week. Vanaf volgende week maandag wordt het beter weer. "Een beetje zon, een briesje en droog weer. Lekker rustig. Dan zie je krokussen en narcissen alweer gefotografeerd worden op sociale media."
Dat het wat rustiger weer wordt, is volgens de weerman ook beter voor de natuur. "Ik kom net bij de boswachter vandaan en in het bos liggen gezonde bomen zomaar om. De hele grond is verzadigd door het water, dat zorgt voor een hele slappe bodem. Als het dan zo stormt vallen gezonde, honderdjarige, bomen om."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl