Zo zou het nieuwe Koopmansplein in Assen eruit kunnen zien

Hoe gaat het nieuwe Koopmansplein in Assen eruit zien? Om al een beetje een antwoord te krijgen op die vraag leggen we de architectenbureau's naast elkaar die door de gemeente Assen zijn gevraagd om een ontwerp te maken voor het stadsplein.
Laos Landschapsarchitectuur en Stedebouw

Dit noordelijke bureau is betrokken geweest bij het ontwerp van de singels rond het Drents Museum en het waterelement op de Brink. Ook is Laos bekend van het Erfgoedplein in Slochteren en het Waterplein in de wijk Beijum in Groningen.
De Brink in Assen (foto: Laos / Robert van der Molen)
Het Waterplein in de wijk Beijum, Groningen (foto: Laos)

Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur

B+B stedebouw en landschapsarchitectuur is verantwoordelijk voor het ontwerp van het stationsplein in Arnhem en het stadshart van Nieuwegein. Het bureau werkt ook in het buitenland, bijvoorbeeld in Oostenrijk en Duitsland.
Het stationsplein in Arnhem (foto: B+B /Frans Hanswijk en Ben ter Mul)
Het stadshart van Nieuwegein (foto: B+B)

OKRA Landschapsarchitecten

OKRA is een internationaal bureau voor landschapsarchitectuur. Het is bekend van het Jaarbeursplein Utrecht en Bellamypark in Vlissingen en is ook actief in België en Frankrijk.
Het Bellamypark in Vlissingen (foto: Annie Beugel)

West 8 urban design & landscape architecture

West 8 is een internationaal bureau voor landschapsarchitectuur en werkt onder meer in Italië en de Verenigde Staten. Het bureau is bekend van het Schouwburgplein in Rotterdam. Ook is het bureau winnaar van de publieksverkiezing voor het nieuwe Marktplein in Apeldoorn eind 2018.
Zo ziet het Marktplein in Apeldoorn en straks uit (foto: West 8 urban design)

Programma van Eisen

De architecten moeten in hun ontwerp voor een nieuwe Koopmansplein rekening houden met het Programma van Eisen van de gemeente Assen. Daarin zijn ook de vele ingezonden ideeën van de bevolking van Assen meegenomen. Het gaat om drie thema’s: water en groen, spelen en ontmoeten en evenementen.

Hoe nu verder?

De bureau's leveren uiterlijk 6 mei hun ontwerp in. Daarna mogen alle Assenaren vanaf 6 jaar en de Asser ondernemers en vastgoedeigenaren begin juni stemmen op hun favoriete ontwerp. Eind juni wordt het winnende ontwerp bekendgemaakt. Naar verwachting kan begin 2020 de aanleg van het nieuwe Koopmansplein beginnen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.