Nabestaanden nemen ondanks verbod poolshoogte op begraafplaats Emmen

Wethouder René van der Weide is geschrokken van de puinhoop op de begraafplaats
Wethouder René van der Weide is geschrokken van de puinhoop op de begraafplaats © RTV Drenthe / Tom Meijers
Storm Eunice heeft een ravage aangericht op begraafplaats De Wolfsbergen in Emmen. Daardoor is het achterste gedeelte van de begraafplaats gesloten door de gemeente. Al trekken nabestaanden zich weinig van dat verbod aan.
Vier grote hekken rondom de kleine rotonde versperren de doorgang voor iedereen die poolshoogte wil komen nemen. Het is gevaarlijk terrein, waar maar liefst dertig bomen zijn gesneuveld en nog eens vijftien bomen over de wandelpaadjes hangen, leunend tegen andere bomen.
Wethouder René van der Weide kijkt verbaasd om zich heen en neemt de schade in zich op: "Toen ik de foto's zag, schrok ik. Maar nu ik hier sta, schrik ik nog meer van de trieste aanblik.'
Tamme van Klinken mag tot zijn ontzetting niet bij het graf van zijn ouders kijken
Tamme van Klinken mag tot zijn ontzetting niet bij het graf van zijn ouders kijken © RTV Drenthe / Tom Meijers
Tamme van Klinken staat met zijn fiets voor het hek. Hij staart door de spijlen. Zijn ouders liggen 'ergens daarachter' begraven. "Het is wel op het open veld. Ze hebben daar vorig jaar bomen gekapt, dus ik heb goede hoop dat het graf niet is beschadigd", zegt Van Klinken hoopvol.
Anjo Geertsema, adviseur openbare orde en groen van de gemeente Emmen, knikt: "We hebben daar inderdaad bomen gekapt. De letterzetter maakte de naaldbomen ziek, dus daar zijn er een hoop weggehaald." De wethouder vult zijn collega aan: "Als we dat destijds niet hadden gedaan, dan was de ramp na de afgelopen storm niet te overzien geweest. Je ziet nu zelfs dat gezonde bomen met wortels en al uit de grond zijn gerukt."

Stoute schoenen

Harm Schoo, ook een bezoeker van de begraafplaats op deze dinsdagochtend, struint door de takken. "Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben toch gaan kijken of het graf van mijn ouders op het urnenveld aan de vijver heel is gebleven", zegt Schoo. Dat blijkt het geval. Al scheelde dat niet veel. Hij wijst naar een omliggende boom: "Als die net de verkeerde kant op valt, sta ik hier heel anders."
Schoo blijkt niet de enige. Het krioelt van de nabestaanden. Ook achter de hekken. De meeste nemen de waarschuwingsborden voor lief en gaan toch een kijkje nemen. Van Klinken twijfelt. De wethouder staat nog op de hoek. "Misschien als de wethouder straks weg is, dat ik er toch even gauw naartoe ga." Van der Weide begrijpt dat: "Ik kan ze moeilijk tegenhouden."
Begraafplaats Emmen gedeeltelijk gesloten, nabestaanden nemen poolshoogte

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl