Drents Museum ontdekt onbekende schets van De Drentse Madonna

Madonna
Het eindresultaat en de schets © Drents Museum
Het Drents Museum in Assen heeft een bijzondere schets gekocht van De Drentse Madonna. De pentekening van het schilderij werd in 2020 ontdekt in een klein veilinghuis en bleek van de hand van de Groningse schilder Jozef Israëls.
Het veilinghuis bood de tekening aan als schets van Israëls, en de interesse van het Drents Museum werd gewekt vanwege de sterke gelijkenissen met het schilderij van De Drentse Madonna. De tekening is daarna uitgebreid onderzocht door een expert van Israëls werk. Die concludeerde dat de schets waarschijnlijk is gemaakt in 1870 en inderdaad gemaakt is door de kunstschilder.

Madonna

Het museum verkreeg De Drentse Madonna, een stopstuk van Israëls, in 2018. Het schilderij verbeeldt een jonge Drentse moeder met een kind, zittend op een bankje in het landschap. Een madonna is een geliefd onderwerp in de schilderkunst en stelt Maria voor, meestal met het kind Jezus op schoot of in haar armen. Israëls maakte daar een Drentse versie van, met een boerenvrouw en haar kind als hoofdpersonages.
(Het artikel gaat verder onder de foto)
Schets van Drentse Madonna 1
De schets is gemaakt in 1870 © RTV Drenthe/Hjalmar Guit

Zweeloo

Jozef Israëls (1824-1911) was aanhanger van de Haagse School en kwam geregeld in Drenthe. Waarschijnlijk schilderde hij De Drentse Madonna in Zweeloo. Hij maakte vaker schetsen die hij later pas uitwerkte tot schilderijen.
Hoofdconservator Annemiek Rens van het Drents Museum is in haar nopjes met de vondst: "We zijn er heel blij mee. Ik speurde het aanbod van veilingen af, zag dit werk en zag ook meteen de gelijkenissen. En ik hoopte direct dat niemand anders dit had gezien!"

Schets twintig jaar ouder dan schilderij

Het lukte het museum uiteindelijk om de schets aan te kopen. "Het leek eigenlijk te mooi om waar te zijn. Ik wilde zeker weten dat het een authentieke tekening van Israëls is, daarom heb ik uitgebreid onderzoek laten doen", zegt conservator Rens. Daarmee werd bevestigd dat het daadwerkelijk om een werk van de bekende kunstenaar gaat. Daarnaast kwamen ook verschillende details over de schets naar voren. "We weten inmiddels dat deze voorstudie al twintig jaar eerder werd gemaakt dan het daadwerkelijke schilderij", een mooie bijzondere ontdekking volgens Rens.
De schets is nu samen met het schilderij te bewonderen in het Drents Museum.
Schets van Drentse Madonna 2
Het schilderij en de schets hangen naast elkaar in het museum © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Drents Museum ontdekt schets van De Drentse Madonna

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl