Waterschap Hunze en Aa's houdt extra dijkinspectie na hoogwater

Waterschap Hunze en Aa's houdt een extra dijkinspectie bij het Drentsche Diep
Karen Beukema en Emiel Galetzka inspecteren de dijk bij het Drentsche Diep © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
Ruim één meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil) staat het water in het Drentsche Diep op de grens van Groningen en Drenthe. De regen van de afgelopen dagen heeft ervoor gezorgd dat het water hier zo'n halve meter is gestegen. Vanochtend om 9 uur bereikte het water het hoogtepunt. Inmiddels is het weer aan het zakken. Reden voor Waterschap Hunze en Aa's om een extra dijkinspectie te doen.
Inspecteurs Karen Beukema en Emiel Galetzka lopen over de dijk bij het Drentsche Diep. De wind is koud, maar het is droog. Prima weer dus voor een dijkinspectie. Ze lopen door een landelijk gebied: de Onnerpolder. Dit stuk wordt ook gebruikt als waterberging. Dat het water nu een meter boven NAP staat, vormt dan ook geen probleem voor dit gebied. Het water kan zelfs nog veilig een halve meter stijgen.
Toch is het belangrijk om te kijken hoe de kades erbij staan. Hoewel het in dit gebied niet direct gevolgen heeft voor mensen, wil het waterschap niet verrast worden door een dijkdoorbraak. "Stijgt de waterstand boven een bepaalde waarde, dan doen wij dit soort kade-inspecties", legt Galetzka uit. Minimaal twee keer per jaar controleren ze de dijk, maar door de vele regenval van de afgelopen dagen controleren ze de kade vandaag en morgen ook. "Dan controleren we hoe het er bij staat, of de oevers niet inzakken, komen er geen gaten in de dijk of stroomt het water niet door de dijk heen."
(Tekst gaat door onder de foto)
waterschap Hunze en Aa's houdt een extra dijkinspectie bij het Drentsche Diep
Dijkinspecteur Karen Beukema bij het Drentsche Diep © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen

Beoordeling

De twee inspecteurs blijven staan bij een stuk waar een deel van de kade is het water is gevallen. Beukema legt een meetinstrument bij de losgeslagen grond. Galetzka maakt een foto die naar het kantoor gestuurd wordt. Door middel van het meetinstrument, een rood-wit plankje, kunnen ze daar zien hoe groot de schade is, legt Beukema uit. "Dan kunnen de mensen op het kantoor beoordelen of hier snel wat aan gedaan moet worden. Maar ik denk dat er op lange termijn wel wat aan gedaan wordt."
Hier en daar is de kade wat beschadigd. Beukema loopt naar de lager gelegen stukken en springt af en toe om te kijken of de grond nog stevig is. Tot nu toe zijn er geen grote problemen te vinden, concluderen de inspecteurs. Aan de overkant zien ze af en toe wel dat het water een stukje van de dijk heeft meegenomen, maar er hoeft nog niet direct actie ondernomen te worden.
"Tot nu toe ben ik tevreden", meent Galetzka. Morgen gaan de inspecteurs weer dezelfde wandeling over de dijk doen. Dan vergelijken ze de situatie met die van vandaag.
Waterschap Hunze en Aa's houdt extra dijkinspectie na hoogwater

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl