Drentse oorlogsvoetballers komen muzikaal weer tot leven

jurryt van der vooren
Sporthistoricus Van de Vooren deed onderzoek naar de Drentse oorlogsvoetballers © RTV Drenthe/Petra Wijnsema
David van Gelder, Berend Ploeg en Gerrit Griemink. Namen van lokale Drentse voetbalhelden die tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven. Maar op 19 maart, tijdens de nationale première van de concertreeks Het Oorlogselftal in het Atlas Theater in Emmen, komen zij voor even weer tot leven.
Samen met harmonie Euterpe speelt Nachtlicht Ensemble het muzikale verhaal van deze mannen, net als dat van sportjournalist Han Hollander, Ajacied Eddy Hamel en Feyenoorder Joop van der Heide. "Er zijn mooie, maar ook veel verdrietige verhalen", vertelt Marc Sentenie van Nachtlicht Ensemble. "Die verhalen willen we vertellen aan de mensen. Wij gaan dit vangen in muziek."

'Iedere voetballer zijn verhaal'

De voorstelling is een samenwerking tussen Nachtlicht Ensemble en historicus Jurryt van de Vooren. Hij doet al jaren onderzoek naar de 2212 oorlogsslachtoffers op het KNVB-monument. "Iedere voetballer in dit muziekstuk heeft zijn eigen verhaal", aldus Van de Vooren. "Het zijn plaatselijke thema's. De een is gesneuveld als soldaat, de ander is het slachtoffer geworden van bijvoorbeeld de Bloedgroep Norg. Die verhalen hebben we verder uitgewerkt."
Op 21 april 1940 speelde het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion zijn laatste thuiswedstrijd vóór de Duitse inval. Han Hollander verzorgde namens de AVRO-radio het rechtstreekse verslag. Op 12 mei 1946 speelde het Nederlands elftal in het Olympisch Stadion zijn eerste thuiswedstrijd ná de Bevrijding. Han Hollander was er niet meer bij, want samen met zijn vrouw Leentje Hollander-Smeer werd hij op 9 juli 1943 vermoord in Sobibor.
Tijdens het concert vormt voetbalcommentator Han Hollander de rode draad. Zijn stem is opgedoken in de archieven en klinkt door de zaal, gevolgd door muziekstukken. Voor de Drentse onderdelen wordt op de dag zelf samen met harmonie Euterpe nog muziek gecomponeerd.

Van klassiek tot hip

Het Nachtlicht Ensemble is een groep jonge bijna afgestudeerde musici van het conservatorium. Zij spelen onder meer drums, contrabas, piano, viool, saxofoon, maar er wordt ook gewerkt met live electronics. Hiermee kan geluid worden gemanipuleerd en kunnen effecten worden toegevoegd.
"Uiteindelijk willen we tijdens het concert een heel elftal met voetballers uit de Tweede Wereldoorlog samenstellen", zegt Sentenie. "In workshops met Euterpe gaan we op zoek naar het geluid dat bij deze mannen past. Dat kan hoog of laag zijn, snel of langzaam, vrolijk en verdrietig. Aan de hand daarvan maken we melodiën. Dat wordt een mooie uitdaging."

Jonge mensen bereiken

Jurryt van de Vooren is enthousiast over de samenwerking. "De meeste mensen die de oorlog hebben meegemaakt zijn al overleden. Dit is een nieuwe manier om de verhalen uit de oorlogstijd door te vertellen. Voetbal en muziek kunnen we jonge mensen bereiken. En misschien levert dit wel weer nieuwe onbekende verhalen op.
Na Emmen wordt er ook opgetreden in Maasbracht, Utrecht, Alkmaar, Sneek, Wageningen en Amsterdam.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.