Herdenkingsplek voor grafstenen van vinders Meisje van Yde, graf Emmens wordt wel geruimd

Graf Willem Emmens, vinder van het Meisje van Yde, wordt binnenkort door de gemeente geruimd.
Links is de grafsteen van de vinder van het Meisje van Yde, Willem Emmens. Rechts is het graf zijn zijn vrouw; Trijntje © RTV Drenthe/Jasmijn Wijnbergen
De grafsteen van Willem Emmens, één van de vinders van het Meisje van Yde wordt gerestaureerd door kunstenaar Arie Fonk. Het graf van Emmens zal wel geruimd worden.
Met deze keuze wijkt de gemeente Tynaarlo toch af van het beleid rondom grafrechten. Wanneer de grafrechten van een graf terugkomen bij de gemeente, zal de gemeente het graf normaal gesproken laten ruimen.
Toch ontstond ophef rondom het graf van Emmens, want ondanks dat zijn nazaten afzagen van de grafrechten vond de familie Emmens dat de gemeente moest beseffen wat voor historische waarde er verloren gaat wanneer dit graf geruimd zou worden.

Gemeente kiest voor Fonk

Tynaarlo wil een plek op de begraafplaats van Vries creëren waar een gedenksteen voor Willem Emmens én voor Hendrik Barkhof te vinden is. Barkhof was samen met Emmens op het land toen hij 125 jaren geleden het 2000 jaar oude veenlijkje vond. Barkhof was ook begraven op de begraafplaats van Vries, maar zijn grafzerk staat er niet meer. Daarom riep zijn kleindochter eerder al op om ook een gedenkzuil voor Barkhof op de begraafplaats te plaatsen.
Kunstenaar Arie Fonk was niet de eerste die aanbood om de steen van Emmens te restaureren. Eerder maakte een Hilversummer genaamd Iede de Vries zich vanwege zijn naam hard voor het behoud van het graf van Willem Emmens, net als een aantal vrijwillige grafopknappers uit Gieterveen. De gemeente is volgens een woordvoerder op het verzoek van Fonk ingegaan omdat het voor de Rolder kunstenaar alleen om de zerk gaat en niet het behoud van het graf.

'Dit is Drentse geschiedenis'

"Ik las een artikel over Willem Emmens in de krant en hij heeft veel voor mijn ouders gedaan in de oorlog", zegt Arie Fonk. "Nu kan ik wat voor hem terugdoen." Fonk vindt ook dat de zerk moet blijven behouden. "Dit is Drentse geschiedenis. Het heeft Yde en Drenthe op de kaart gezet."
Fonk restaureert monumenten en regelmatig komt daar het restaureren van een grafzerk bij. "De gemeente gaat nu een gedenkplek inrichten, waarop twee zerken komen. Deze die nu op het graf van Emmens staat en een nieuwe voor Hendrik Barkhof."
De zerk van Emmens wordt volledig opgeknapt en zal er uitzien als nieuw, maar wel zal de oudheid nog te zien zijn in de steen. Ook komt er een steen bij met de tekst: 'Hier liggen de vinders van het Meisje van Yde'.

Willem Emmens

Willem Emmens was aan het werk op het land toen hij een lijk vond in het veen. Volgens verhalen van de familie heeft Emmens het lijk samen met medevinder Hendrik Barkhof onder een boom gelegd en de volgende dag werd alarm geslagen. Inmiddels is de vondst bekend komen te staan als het Meisje van Yde. Een meisje dat waarschijnlijk zo'n 2000 jaar geleden is gewurgd.
De grafrechten van het graf van Willem Emmens zijn door de nabestaanden recent teruggegeven aan de gemeente Tynaarlo met de mededeling dat het een graf is van iemand die een belangrijke vondst heeft gedaan. Toch is de gemeente voornemens het graf te ruimen. Dat is het protocol, legde wethouder Hanneke Wiersema uit.
Sommige graven van belangrijke mensen komen op een historische gravenlijst en worden dus niet geruimd. Het graf van Willem Emmens en zijn vrouw komt daar volgens de gemeente niet voor in aanmerking omdat het graf stuk en niet goed onderhouden is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.