'Komst wolf leidt bij sommigen tot roodkapjesyndroom'

Het lijkt nog slechts een kwestie van tijd voordat de wolf zich vestigt in Drenthe. Gisteren werd bekend dat er een nieuw wolventerritorium is ontdekt in Duitsland, vlak over de grens met ons land.
De komst van de wolf lijkt slecht nieuws voor schapenhouders. Gijsbert Six uit Benneveld is schapenhouder. Hij is ook verbonden aan het Platform kleinschalige schapen- en geitenhouders.

Wat kun je als schapenhouder eigenlijk zelf doen om je dieren te beschermen?
"Er zijn verschillende mogelijkheden. Er zijn mensen die wat doen met kuddebewakingshonden. Dat gebeurt vooral in het buitenland. Zelf ben ik niet zo'n hondenliefhebber. Een elektrische omheining kan ook. Als dat goed is ontworpen, kom je een heel eind."

Is jouw kudde al eens aangevallen door een wolf?
"Nee, bij mij zijn nog geen schapen aangevallen. Maar bij mijn buurman zijn wel zes schapen gedood. Met DNA-onderzoek is aangetoond dat het echt om een wolf ging."

Word je onrustig van de komst van de wolf?
"Ik zag dit al jaren aankomen. In 2015 hebben we hier al een 'wandelwolf' gehad, die voor het eerst in Zweeloo was gezien. Hij ging snel even de provincie in en uit. Daardoor ben ik er over gaan nadenken. En toen ik de dode schapen bij mijn buurman zag, vond ik dat geen fijn gezicht. Maar je bent niet machteloos. Je kunt er wel wat tegen doen."

Je kunt ook zeggen: het is de natuur...
"De wolf moet maar elders zijn kostje bij elkaar scharrelen, maar niet bij mijn schapen. Als je je schapen wilt beschermen, kost het extra geld. Op dit moment is er in Drenthe nog geen regeling. Wij verwachten wel dat er een regeling gaat komen. Daar zijn we ook druk mee bezig, samen met de provincie. Via de organisatie Bij12 is informatie te krijgen. Er is ook nog een organisatie met de naam Wolf-Fencing. Die geven ook informatie en in sommige gevallen helpen ze ook met hekken bouwen of aanpassen."

Hoe vind je dat er op de komst van de wolf wordt gereageerd?
"Ik ervaar het heel divers. Sommigen slaan compleet door en raken in paniek. Ik noem het maar het Roodkapjesyndroom. Die mensen vinden de wolf gruwelijk en denken dat hij alles wat 'ie tegenkomt pakt en verscheurt. Aan de andere kant kunnen mensen het soms ook wel bagatelliseren. Zo van: je zet als schapenhouder even een hond neer en het komt wel goed."

Eigenlijk maken 'wij' toch veel meer schapen dood dan de wolf?
"Als je naar de kale getallen kijkt, dan klopt dat. We hebben eigenlijk een heel vreemde relatie met dieren. We doden ze zelf, maar dan in een slachthuis, op een plek waar je het niet ziet. En als je in de wei komt en je ziet de schapen er 'niet zo prettig' bij liggen, dan geeft het weer een heel ander gevoel. Er komt een hoop emotie bij kijken."

Gijsbert Six is een kleinschalige schapenhouder uit Benneveld. Hij heeft 28 Drentse heideschapen. In 2001 kwam hij in het dorpje vlak bij Zweeloo wonen en begon hij met het houden van schapen. Hij liet vorig jaar een speciaal hek bouwen om de wolf buiten de deur te houden.

Deel dit artikel: