Airport Eelde tegen Tweede Kamer en minister: 'Waarborg onze continuïteit'

Groningen Airport Eelde
Groningen Airport Eelde © RTV Drenthe / Andries Ophof
Minister Harbers moet de continuïteit van Groningen Airport Eelde (GAE) waarborgen. Die oproep deed het vliegveld gisteren in een paginagrote advertentie in het NRC.
De oproep is gericht aan de luchtvaartwoordvoerders uit de Tweede Kamer. Zij gaan vandaag in gesprek de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Dat meldt RTV Noord.

Belangrijke rol in verduurzaming

Volgens directeur Meiltje de Groot van GAE, de ondertekenaar van de advertentie, speelt het vliegveld een belangrijke rol bij de verduurzaming van de luchtvaart als demonstratie- en testlocatie voor bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Ze pleit daarom voor een structurele plaats van het vliegveld in de toekomst van de duurzame luchtvaart in Nederland.
Een deel van de advertentie
Een deel van de advertentie © NRC
De Groot voorziet een belangrijke rol voor elektrisch vliegen. "In 2030 verbinden elektrische 19-zitters (Noord-)Nederland op een stille, duurzame en efficiënte manier met andere Europese regio's", zo staat in de advertentie te lezen. "Het ontlast bovendien de grotere luchthavens."

Brede maatschappelijke functie

GAE benadrukt in de advertentie de brede maatschappelijk functie van het vliegveld. Het ondersteunt bijvoorbeeld de netwerkfunctie van Schiphol, en is essentieel voor de bereikbaarheid, het vestigingsklimaat en de economie van Noord-Nederland.
Bovendien, stelt De Groot, is GAE de standplaats van de traumahelikoper van het Mobiel Medisch Team van het UMCG en is het de thuisbasis van de KLM Flight Academy, de pilotenopleiding van de KLM.

Structureel een plaats in de duurzame luchtvaart

"Mogen we op u rekenen zodat de continuïteit van Groningen Airport Eelde structureel een plaats krijgt in de toekomst van de duurzame luchtvaart in Nederland?", zo sluit De Groot haar pleidooi af.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl