Emmens Mannenkoor hoopt dat afscheidsconcert geen definitief afscheid is

emmens mannenkoor
Het koor is naarstig op zoek naar nieuwe leden © RTV Drenthe / Ana Ivis
Het Emmens Mannenkoor bestaat in oktober zeventig jaar. Dat wordt die maand gevierd met een lustrumconcert in de Grote Kerk van Emmen. Gevreesd wordt dat het een afscheidsconcert wordt, omdat de vergrijzing bij het koor is toegeslagen en het aantal leden terugloopt.
Het bestuur wil voor 1 juli dertig nieuwe leden werven, zodat het stokje overgedragen kan worden. Het Emmens Mannenkoor heeft veel opgetreden in binnen- en buitenland. Het koor staat onder leiding van dirigente en operazangeres Carina Vinke en pianiste Tamara Boiko. Beiden zijn internationaal bekend.
Voorzitter Gerrit Kok wil absoluut niet stoppen. "Maar bij de wekelijkse repetities hebben we tegenwoordig vaak te weinig leden", zegt hij. "We hebben met spoed nieuwe leden nodig om ons prachtige koor te laten voortbestaan."

Lastig om te werven

Het koor hoopt nieuwe leden van buiten hun eigen omgeving te werven. "Inmiddels bestaan we zo lang dat we iedereen die we kennen al wel een keer of twee gevraagd hebben. Als ze nu nog niet mee willen doen, zijn ze niet geïnteresseerd of kunnen ze gewoonweg niet zingen", stelt Kok.
Eerder werden er ludieke acties gehouden om de kas van het koor te spekken, zoals oliebollen bakken of auto's wassen. "Maar daar zijn we inmiddels te oud voor", aldus de voorzitter.
Emmens Mannenkoor hoopt op nieuwe leden

Notenschrift beheersen geen vereiste

"Soms denken mensen ook dat het niveau van ons koor te hoog ligt voor ze, maar daar hoeven ze helemaal niet bang voor te zijn", zegt secretaris Gerrit Hofkamp. "Ik denk dat het grootste deel van ons koor geen noot kan lezen. Daarmee wil ik zeggen: alles valt te leren."
Er zijn meer pogingen gedaan om nieuwe leden te werven. Zo zijn er bijvoorbeeld workshops gehouden met beroemde zangers. "Daar kwamen zeker nieuwe mensen op af, maar deze mensen bleven vaker niet dan wel", vertelt voorzitter Kok. "De jongere generatie lijkt moeite te hebben met een wekelijkse verplichting."

'Vibrerende klanken laten strammigheid verdwijnen'

"Toch is dat jammer. Mensen hebben niet door hoeveel kameraadschap en plezier je daarvoor terugkrijgt", zegt Jan Beekhof, een van de leden. Hij vierde afgelopen maandag zijn zestigjarig jubileum bij het koor.
"Als je niet dood gaat en je blijft zingen, dan haal je de zestig jaar wel", aldus een nuchtere Beekhof. "En ik verheug me er nog steeds op dat ik elke maandag mag zingen. Het houdt me jong." Volgens hem hield zingen hem ook op de baan na een moeilijke periode.
Volgens dirigente Carina Vinke is zingen ook nog eens heel gezond voor je. "Al die vibraties in je lichaam, dat doet de strammigheid verdwijnen en maakt je vrolijk."

Alleen mannen gezocht

Als het koor na oktober door wil gaan, moeten er dus minstens dertig leden bij. "Dat aantal is nodig zodat we de lasten kunnen blijven betalen", legt Kok uit.
Alleen mannen mogen zich aanmelden, vrouwen niet. "We zijn zeker niet tegen vrouwen hoor", lacht secretaris Hofkamp. "Het is alleen zeventig jaar geleden zo ontstaan en daardoor heeft het koor een bepaald geluid."
Het koor oefent elke maandagmiddag in dorpshuis 't Schienvat in Erica. "Maar we willen er best avondrepetities van maken", zegt Hofkamp. "We begrijpen dat jongere mensen overdag verplichtingen hebben."
Geïnteresseerden kunnen zich via de website van het koor melden.
emmens mannenkoor
In oktober bestaat het koor zeventig jaar © RTV Drenthe / Ana Ivis

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl