'Een verplichte keuring voor automobilisten is wenselijk'

Een debat over verkeersveiligheid vanavond op TV Drenthe (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een debat over verkeersveiligheid vanavond op TV Drenthe (Rechten: archief RTV Drenthe)
Verkeersdeelnemers zouden regelmatig een algemene keuring en verkeerskennistest moeten doen. Daar zou het verkeer een stuk veiliger van worden. Dat zegt oud-verkeersofficier van jusitie Koos Spee.
Het is een van de onderwerpen vanavond in een debat over verkeersveiligheid op TV Drenthe. Ook wordt gesproken over ouderen in het verkeer. Het debat is een samenwerking met de Veiligheidsregio Drenthe (VRD) in het kader van de campagne 'Drenthe nul Verkeersslachtoffers'.

APK weggebruik

Volgens Spee moeten automobilisten al een eerste keuring krijgen als ze tien jaar hun rijbewijs hebben. De keuring zou niet alleen uit een theoretische test, maar ook uit een praktijktest moeten bestaan. Spee: "Je moet na tien jaar rijbewijs een soort APK rijden krijgen. Met een rijinstructeur op pad om te kijken hoe het gaat. Die instructeur moet de bevoegdheid hebben om iemand het rijbewijs af te nemen."
Gedragspsycholoog Tom de Bruyne is ook vóór een keuring. "Aan de andere kant moeten we een zekere tolerantie hebben als iemand wat rustiger rijdt."

Veilig Verkeer heeft al een opfriscursus

Bij Veilig Verkeer Nederland (VVN) worden al regelmatig opfriscursussen gegeven. Iedereen kan meedoen. In Drenthe was de jongste deelnemer 29 en de oudste 92 jaar. Uit de resultaten blijkt dat er veel mensen zijn die bij een kleine test zakken.
Het debat is te zien op TV Drenthe, na het regionale nieuws. Of online:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.