Uitbreiding Teijin Aramid Delfzijl gaat tientallen banen opleveren in Emmen

Kunstvezelfabrikant Teijin Aramid gaat zijn fabriek in Delfzijl uitbreiden. Daardoor komen er tientallen banen bij. Niet alleen in Delfzijl, maar ook bij de fabriek in Emmen.
Het bedrijf maakte dat vanavond bekend tijdens een bijeenkomst van netwerkorganisatie Eemshaven.info. De afzet van de aramide- of Twaron-vezel van het bedrijf gaat zo goed, dat er meer ruimte nodig is op het chemiepark.

Wereldwijd
"Wij verwachten de komende vier jaar zo'n 25 procent te gaan groeien in Emmen en Delfzijl. Dat komt vanwege wereldwijde trends: de vraag naar lichtgewicht, duurzame en sterkere vezels neemt enorm toe", vertelt fabrieksmanager Edward Groen van de fabriek in Delfzijl aan RTV Noord.

De beide Nederlandse locaties van Teijin Aramid zijn verantwoordelijk voor de wereldwijde productie van Twaron. "In Delfzijl maken we de grondstof voor Emmen en in Emmen wordt het garen gemaakt", aldus Groen. De fabriek in Emmen is de grootste aramidefabriek ter wereld.

Tientallen banen extra
Bij Teijin Aramid in Delfzijl werken nu zo'n driehonderd mensen, in Emmen ruim zeshonderd. De uitbreiding betekent een flinke impuls voor de werkgelegenheid: op beide locaties komen er tientallen banen bij.

Groen wil niet zeggen wat de uitbreiding gaat kosten. "Vanwege concurrentiegevoeligheid kan ik geen uitspraken doen over hoeveel miljoenen er worden geïnvesteerd. Maar het gaat niet om geringe bedragen." De uiteindelijke investeringsbeslissing valt nog dit jaar.

Nieuwe biokunstvezel
Groen vertelde ook dat Teijin samen met het Groningse bedrijf BioBTX werkt aan een kunstvezel die geproduceerd wordt uit duurzame grondstoffen.

Deel dit artikel: