Peil gezakt, maar alertheid voor hogere waterstanden blijft

Dijkinspectie Marc Rothengatter waterschap Hunze en Aa's
Vanwege de hoge waterstanden worden dijken gecontroleerd © RTV Drenthe/Jeanine Hofsteenge
De waterstanden in Drenthe zijn de afgelopen dag wat gedaald, maar waterschappen blijven alert vanwege de neerslag die vandaag en morgen wordt verwacht.
Waterschap Noorderzijlvest laat weten dat dinsdagavond overloopgebieden zijn ingezet zodat daar honderdduizenden kuub aan overtollig water in kan stromen. De gebieden zijn gebruikt vanwege de hoge waterstand van het Leekstermeer, dat weer wordt gevoed door De Onlanden en de hoger gelegen gebieden in Drenthe. Daarnaast worden dijken en kades langs rivieren nagekeken op mogelijke schade of verzakkingen. Noorderzijlvest beheert watergebieden in Noordwest-Drenthe, onder andere rond Assen.
Dinsdag meldde Noorderzijlvest dat de piek van een groot deel van het werkgebied weliswaar was bereikt, maar het anderhalve week kan duren voordat het waterpeil weer op streefpeil is.

Vecht bereikt hoogste waterstand tot nu toe

Waterschap WDODelta meldt dat in de loop van woensdag de hoogste waterstand is bereikt. De rivier De Vecht stond 1,20 meter hoger dan gewoonlijk in de winter. Door de regen van de komende dagen denkt het waterschap dat de waterstanden nog hoger kunnen worden. Naast De Vecht heeft WDODelta grote delen van het midden en zuidwesten van Drenthe in beheer.

Hunze en Aa's nog alert

Ook waterschap Hunze en Aa's neemt nog maatregelen. Zo blijven de zandzakken langs het Noord-Willemskanaal en het Foxholstermeer nog liggen. Ook is het nog niet verantwoord om de nooddijk langs de Drentse Aa weg te halen, aldus het schap. Hunze en Aa's denkt het dat nog wel twee weken kan duren voor de waterstand in het werkgebied weer op een normaal peil is.
Ook heeft het waterschap zandzakken en kunststoffen kwelschermen geplaatst tegen de dijk langs de Hunze bij Spijkerboor, nadat ontdekt was dat daar op drie plaatsen water door de dijk sijpelde. Op één van de drie plekken was de schade veroorzaakt door graafwerkzaamheden van een bever. Omdat het water in watergangen heel hoog staat door de overvloedige regenval van de afgelopen dagen, moest het schap snel in actie komen.
Bodem en dijken zijn totaal verzadigd met water. Een gaatje in een dijk kan daardoor snel een groot gat worden. De hoge waterstand zorgt voor extra druk tegen het dijklichaam. De dijk kan daardoor zomaar instabiel worden of inzakken.
De zandzakken en de kwelschermen - platen die water achter de dijk tegenhouden - zijn volgens het schap noodoplossingen. Als het peil in de Hunze is gezakt en de dijk opdroogt, wordt de schade definitief hersteld.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.