'Het voetbalstadion van FC Emmen is veilig'

FC Emmen Stadion
De tribunes van het stadion zijn als 'veilig' verklaard © Fred van Os/RTV Drenthe
Het stadion van FC Emmen is als 'veilig' verklaard en kan de belasting aan die nodig is. Dat zegt Ronald Lubbers, de voorzitter van de club. Ingenieursbureau RoyalHaskoningDHV concludeerde vandaag dat alle voetbalstadions moeten laten nakijken hoeveel belasting hun tribunes aankunnen en daarop eventueel maatregelen moeten nemen.
Het ingenieursbureau deed onderzoek naar aanleiding van het instorten van een tribune in het Nijmeegse Goffertstadion in oktober vorig jaar. Een deel van de tribune zakte in na afloop van de wedstrijd NEC-Vitesse, toen supporters massaal en tegelijk begonnen te springen. Volgens RoyalHaskoningDHV is de norm een maximale piekbelasting van 500 kilo per vierkante meter, terwijl dat bij gelijktijdig springen van supporters op kan lopen tot 900 kilo per vierkante meter.
Volgens Lubbers is dit probleem bij het FC Emmen-stadion aan De Oude Meerdijk 'geen issue'. "We hebben na het incident bij het Goffertstadion onze locatie laten controleren door specialisten. Ons stadion is veilig verklaard", meldt hij.

'Ook Goffertstadion voldeed aan de eisen'

Erik Middelkoop, mede-directeur van RoyalHaskoningDHV, zegt dat nooit eerder is ontdekt dat de geldende norm voor piekbelasting te laag is. "Bij een incident in een stadion ga je uit van een constructiefout, maar je houdt er geen rekening mee dat de vastgestelde norm niet klopt. Ook het Goffertstadion voldeed aan de eisen", aldus Middelkoop.
Hij stelt dat er bij het vaststellen van de norm geen rekening is gehouden met opeengepakte, springende en hossende supporters. "Daar heeft niemand aan gedacht, terwijl de belasting door zulk gedrag minstens 2,5 keer per persoon hoger wordt dan wanneer iedereen rustig op zijn plek blijft zitten."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl