De Loohoeve van ster naar herberg: 'We willen dat mensen zich hier thuis voelen'

Herberg de Loohoeve in Schoonloo
Herberg de Loohoeve in Schoonloo © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
De naam De Loohoeve zal bij eetliefhebbers ongetwijfeld een culinair belletje doen rinkelen. Jarenlang zat het sterrenrestaurant in Schoonloo, maar het sterrentijdperk in het Drentse dorp is ten einde met de verkoop van het restaurant. De voormalige eigenaren beginnen aan een nieuwe Michelin-droom in Groningen. En ondertussen waait er een nieuwe, frisse wind in De Loohoeve, omgedoopt tot Herberg de Loohoeve.
"Wij willen een plek zijn waar iedereen zich thuis voelt. Een soort huiskamer waar je gezellig wat komt drinken na een wandeling of fietstocht", vertellen de nieuwe enthousiaste eigenaren.

Herberg

Die eigenaren zijn René en Janneke Waninge. Een echtpaar dat weet wat het is om te werken in de horeca. Jaren geleden runde Janneke een restaurant in Duitsland, man René zwaaide de scepter over een melkveehouderij. Toen de kinderen op eigen benen gingen staan besloot het echtpaar om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Die vonden ze in Schoonloo.
"We vinden het heerlijk om samen te ondernemen, te overleggen en te discussiëren", aldus René. Toen het hotel en restaurant op hun pad kwam, voelde hij zich meteen als een vis in het water. "De beleving van het met mensen omgaan, het ze naar de zin maken. Dat vind ik mooi."
Herberg de Loohoeve bijna klaar voor opening

Van ster naar herberg

De Loohoeve staat zoals gezegd bij veel mensen bekend als sterrenrestaurant. Maar met de verkoop vervalt die status en de nieuwe eigenaren hebben er ook absoluut geen trek in om met Herberg de Loohoeve terug te gaan naar dat niveau. "Dat is echt een bewuste keuze", legt Janneke uit.
"We willen hier echt een landelijke en gemoedelijke sfeer neerzetten. Het moet een plek worden waar iedereen zich thuis voelt. Wij denken dat dat bij een sterrenrestaurant minder is", aldus de eigenaresse. Op de kaart dus ook geen al te ingewikkelde gerechtjes, maar een mix tussen Duitse en Nederlandse streekgerechten. "En die kaart willen we dan elk kwartaal weer aanpassen. Dus het is een wat kleinere kaart, maar hij wisselt wel steeds."

Opgepimpt

De afgelopen weken heeft het pand van Herberg de Loohoeve een metamorfose ondergaan. "De basis was echt heel goed, maar we wilden het wel wat meer aanpassen naar onze smaak", vertelt Janneke tijdens een rondleiding door een van de twaalf hotelkamers.
"We hebben alles een beetje opgepimpt. We wilden het wat landelijker maken, wat meer gemoedelijk, alsof het je eigen slaapkamer is. Niet dat zakelijke van een hotelkamer." De eerste boekingen stromen ondertussen al binnen, vertelt ze: "Het gaat hard. Een aantal weekenden zitten we al vol, en ook tijdens het Holland Blues Festival natuurlijk, dan wil iedereen in Drenthe overnachten."

Puntjes op de i

Het stel staat te trappelen om na alle verbouwingswerkzaamheden eindelijk écht los te gaan. "We hebben nog wel heel wat puntjes op de i te zetten, maar we gaan het zeker redden", verzekert René. Zondag is er een opening voor genodigden, daarna hebben eigenaren en personeel nog een paar dagen om de laatste plooien glad te strijken.
Daarna gaat op 4 maart de deur open voor iedereen. En zo komt de droom van het horecastel eindelijk uit. Een soort cirkel die rond is: "Toen we getrouwd zijn, zijn we samen begonnen op de boerderij en zijn daar de aardappels gekweekt. En nu bakken we ze hier in het restaurant", lacht Janneke tot besluit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl