Verdwenen Spieker-iek en gekke grondverkoop: carnaval in Gasselte is losgebarsten

Spieker-iek
De Spieker-iek dook op bij het dorpshuis in Gasselte © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Twee jaar moest carnavalsvereniging 't Meul'ndobbegie uit Gasselte erop wachten, maar ze mogen weer carnaval vieren in het dorp. De vereniging grijpt die kans direct aan om op traditionele wijzestunts uit te halen. En die trekken de nodige aandacht.
Het leidde ertoe dat de gemeente Aa en Hunze en kunstenaar Arie Fonk even in verlegenheid werden gebracht. Hun geliefde Spieker-iek, de verkiezingsboom die langs vijf dorpen in de gemeente trekt, was opeens weg. Gisteravond stond de boom nog keurig langs de Hoofdstraat in Gasselternijveen, maar vanochtend niet meer.
Nog geen eenvoudige klus, want de loodzware boomstam krijg je niet zomaar van z'n plek. Bovendien was ook de houten sokkel, waar de boom met beton in is vastgezet, verdwenen. Er was wel direct een vermoeden in welke hoek de verdwijning moest worden gezocht, want het kon haast geen toeval zijn dat de Spieker-iek uitgerekend op de startdag van het carnaval werd ontvreemd.

'Tiny houseverkoop'

Een eindje verderop, op een weiland langs het Lutkendend in Gasselte, rollen mannen en vrouwen met bouwhesjes en valhelmen roodwitte linten uit. Ze markeren kavels waar in de toekomst tiny houses op komen te staan. Geïnteresseerden mogen een kijkje komen nemen en bieden op de grond. Uit een bouwkeet klinkt keiharde carnavalsmuziek. Er staat een fles kruidenbitter klaar om te toasten op de verkoop.
Vreemd is alleen dat niemand tot dan toe van het project heeft gehoord, ook de lokale politiek niet. Afgezien van een berichtje in de plaatselijke krant. Bijzonder is ook de naam van het project: Meulenend. Dat lijkt toch wel heel veel op de naam van de plaatselijke carnavalsvereniging 't Meul'ndobbegie. Penningmeester Chiel van Leusden is bovendien projectleider van het tiny houseproject.

Carnavalsstunt

"Ja, het is inderdaad een carnavalsstunt", geeft Van Leusden lachend toe. "We kunnen voor het eerst weer carnaval vieren en daar horen stunts bij. Dus mensen kunnen vandaag een kavel bezichtigen voor een tiny house."
Natuurlijk gaat de grond niet echt in de verkoop en spelen geïnteresseerden het spelletje lekker mee. "Ik wil ze allemaal hebben, wie moet ik daarvoor bellen?", roept een man die er net aan komt rijden. "Dat kan, maar u moet wel per kilogram huis betalen", luidt het antwoord.
Carnavalsstunt Gasselte
Geïnteresseerden konden een kavel bekijken en een borrel drinken © RTV Drenthe/Hjalmar Guit

Woningcrisis

De actie is niet alleen maar leuk en gezellig, maar heeft volgens Van Leusden ook een serieuze ondertoon. Er zijn niet genoeg woningen in Gasselte om alle jongeren in het dorp te kunnen huisvesten en daar moet meer aandacht voor komen.
Van Leusden: "De jeugd wil hier heel graag blijven wonen, maar er zijn gewoon geen huizen voor ze. We hebben een gezellige gemeenschap met leuke verenigingen. Als de jongeren weg moeten, dan merken we dat overal."
Sneu is het wel een beetje voor de mensen die naar Meulndob - de carnavalsnaam van Gasselte - komen om een kavel te kopen. Al komen ze niet helemaal voor niets. De fles kuidenbitter moet leeg en iedere 'koper' krijgt een medaille van de carnavalsvereniging. Voor de sportiviteit.

Verdwenen iek duikt op

Maar dan de Spieker-iek, die plots niet meer in Gasselternijveen staat. Even is er paniek, vooral bij kunstenaar Fonk. Hij maakte zich zorgen over de toestand van de boom. Is-ie nog heel?
Gelukkig voor hem duikt de iek al snel op, niet al te ver van de plaats delict. De boom staat keurig op het pleintje voor dorpshuis de Trefkoel in Gasselte. Daar weten de Meul'ndobbers naar eigen zeggen niets van. "Nee hoor, geen flauw idee, haha!"
't Meul'ndobbegie trekt de aandacht met carnavalsstunts

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl