Geen overheidssteun voor Groningen Airport Eelde: 'Doen we al jaren niet meer'

Groningen Airport Eelde
Groningen Airport Eelde © RTV Drenthe / Andries Ophof
Minister Mark Harbers (Verkeer en Waterstaat) wil Groningen Airport Eelde (GAE) geen harde toezeggingen doen over extra geld. De VVD-bestuurder reageerde daarmee op een paginagrote advertentie, die was gericht aan de luchtvaartwoordvoerders uit de Tweede Kamer.
Volgens directeur Meiltje de Groot van GAE, de ondertekenaar van de advertentie, speelt het vliegveld een belangrijke rol bij de verduurzaming van de luchtvaart als demonstratie- en testlocatie voor bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Ze pleit daarom voor een structurele plaats van het vliegveld in de toekomst van de duurzame luchtvaart in Nederland.

Verkenningsnota

Maar Minister Harbers wil eerst wachten op een regionale verkenningsnota. "Ik vind het ook van belang dat Groningen Airport Eelde zich blijft ontwikkelen, met meerwaarde voor de regio en als het knelt op Schiphol of straks Lelystad. Als er eenmaal een uitgewerkt verhaal ligt, ben ik zeer bereid om mee te kijken en te faciliteren."
Op een financiële bijdrage uit Den Haag hoeft de Drentse luchthaven dan ook niet te rekenen. "Het is voor mij geen automatisme dat we als Rijk financieel over de brug gaan komen. Dat doen we al vele jaren niet meer", aldus Harbers.
De minister adviseert GAE te gaan praten met de partijen die de advertentie ondertekenden. "Begin daar eens mee. Zo kun je vaststellen wat zij willen en in welke mate zij bereid zijn om bij te dragen aan de toekomst van de luchthaven."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl