Drukte aan de pomp: 'Nog nooit zo erg meegemaakt'

220224_fieten_drukte
Drukte bij het tankstation van Fieten Olie in Peize © Persbureau Meter
Dat de Russische aanval op Oekraïne ook in Nederland gevolgen heeft, was gisteren goed te zien bij diverse tankstations en vandaag ook nog bij grootverbruikers van diesel. Ook in Drenthe stonden op sommige plekken lange rijen bij tankstations.
"Het is verschrikkelijk druk geweest bij onze tankstations", zegt Richard Fieten van Fieten Olie. Ook qua thuisleveranties bij klanten kon het bedrijf de vraag amper bijbenen. "We hebben vier- tot vijfhonderd aanvragen gehad van klanten die hun brandstoftank direct bijgevuld wilden hebben. Normaal gaat het om 150 aanvragen op een dag", zegt Fieten.

Misschien nog duurder?

De reden? "Mensen denken dat de brandstof door het conflict tussen Rusland en Oekraïne duurder wordt", gaat de ondernemer verder. Met kunst- en vliegwerk wist Fieten Olie aan alle aanvragen te voldoen. "Maar dat viel niet mee. We reden gisteren op een gegeven moment met 25 tankwagens kriskras door heel Nederland om iedereen van brandstof te voorzien. Ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt. Echt absurd"
Akkerbouwer en pluimveehouder Henk Scheper uit Witteveen gokt er niet op. Hij laat vandaag zijn 5000 liter gasolietank nog bijvullen. Niet omdat hij het nu nodig heeft. Zijn landbouwvoertuigen staan nu nog stil en hoeven pas in het voorjaar allemaal het land op om de akkers te bewerken en te zaaien. En zo is het bij veel boerenbedrijven. Vul maar op want je weet niet hoe het verder gaat.
Artikel gaat verder onder de video
Pomphouders kijken terug op absurde dag: 'Nog nooit zo erg meegemaakt'

Prijsstijgingen

De drukte bij de tankstations van onder meer Fieten Olie is een logisch gevolg van de oorlog in Oekraïne. Uitbaters van meerdere tankstations hebben inmiddels alarm geslagen over de benzineprijzen die in rap tempo stijgen. Omdat er in Nederland ook nog erg veel belasting wordt geheven over brandstof, lopen de prijzen steeds verder uit de pas met die in onze buurlanden, waarschuwt de Belangenvereniging Tankstations (BETA).
"De benzineprijs is opgebouwd uit de kale brandstofprijs, opgehoogd met accijnzen en daarbovenop wordt ook nog eens 21 procent btw geheven", legt BETA-voorzitter Ewout Klok uit Hoogeveen uit. "Dit systeem zorgt ervoor dat als de kale brandstofprijs stijgt, de belastingcomponent steeds groter wordt." BETA roept de overheid op direct een einde te maken aan het systeem van gestapelde belastingen op brandstof.
Artikel gaat verder onder de foto
220224_fieten
Een tankwagen van Fieten Olie op de weg © ANP

Grotere verschillen

De organisatie heeft in het verleden vaker op deze problematiek gewezen. Maar door de oorlog in Oekraïne zouden de verschillen aan de pomp met Duitsland en België alleen maar groter en groter worden. Vanwege de Russische invasie zijn de olieprijzen wereldwijd flink opgelopen en de oliesector rekent dat door in de tarieven voor automobilisten.
De Nederlandse adviesprijs voor benzine gaat al voorbij de 2,20 euro per liter, werd vanavond aangekondigd door consumentencollectief UnitedConsumers, dat dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen in de gaten houdt. Die adviesprijs hoeft meestal alleen maar langs de snelweg te worden betaald. Bij diverse 'goedkope' pompen in Nederland is het nog wel mogelijk om voor minder dan 2 euro per liter te tanken.
Artikel gaat verder onder de foto
210401_klok
Ewout Klok © RTV Drenthe

Afhankelijk

Fieten bereidt zich ondertussen voor op een niet bepaald alledaagse situatie. "We doen in ieder geval veel inkopen voor de komende periode. Wie weet wat er straks gebeurt als echt grote steden gebombardeerd worden?", vraagt hij zich af. Fieten weet maar al te goed in welke mate Nederland afhankelijk is van een olieland als Rusland. "Als Rusland wegvalt als olieleverancier wordt de vraag naar brandstof ten opzichte van het aanbod wel heel erg groot. Het product blijft wel beschikbaar, alleen gaat prijs dan flink omhoog en dat wil niemand", zegt de ondernemer.
"Het is hopen dat de rust snel terugkeert en de situatie niet verder escaleert", reageert Fieten op de vraag hoe nu verder.

Prijs ruwe olie alweer wat gezakt

"Een vat BRENT ruwe olie is alweer wat gezakt naar 99 dollar ziet Fieten op het grote overzichtsscherm op zijn kantoor. Vermoedelijk nu de Amerikanen bekend hebben gemaakt hun strategische voorraden aan te spreken verwacht ik voor de korte termijn nog niet weer een prijsstijging na de lichte daling van vandaag." Was dat hamsteren dan ergens goed voor? Fieten: "Eigenlijk niet want de mensen kopen de brandstof op het moment dat het het duurst is. En wij verdienen er niks extra's aan, wij betalen ook de prijsstijging en het is omzet van grootverbruikers die we naar voren halen. Anders hadden die pas oer een paar weken besteld."
220224_Fieten
Richard Fieten van Fieten Olie © RTV Drenthe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl