Zoë (8) uit Hoogeveen leeft voor een dag in de droomwereld van een prinses om ziekte te vergeten

Zoë (8) is voor een dag een prinses
Zoë (8) is voor een dag een prinses © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
Als je leven bijna dagelijks in het teken staat van ziek zijn. Dan is het natuurlijk heel fijn om al je zorgen af en toe even te kunnen vergeten. Vandaag stapte de 8-jarige Zoë Baas uit Hoogeveen in een droomwereld en was ze voor een dag prinses.
"Ik mag dansen, zingen, en in een koets. En ook nog patatjes eten", straalt het 8-jarige meisje in haar blauwe prinsessenjurk.

Prinsessendag

De speciale dag voor Zoë is georganiseerd door Stichting Make-A-Wish. De bedoeling is om door het in vervulling te laten gaan van wensen van zieke kinderen, ze even vergeten dat ze ziek zijn. "Ja, dit is natuurlijk de mooiste baan van Nederland, om wensenvervuller te zijn", lacht Charlotte Kappelle van Make-A-Wish.
Natuurlijk, het draait vooral om de bijzondere dag zelf. Maar volgens Kappelle begint de beleving al in de voorbereiding naar de dag toe. "Wij noemen dat een wish journey. Het begint op het moment dat het kind wordt aangemeld en onze wenshaler langskomt om de wens te bespreken. Dat traject kan al drie tot vier maanden duren. En dan heeft het kind dus al iets om naar uit te kijken", aldus Kappelle.

Stralen

Zoë was meteen duidelijk met haar wens. Ze wilde voor een dag leven als een prinses. "Vanmorgen zijn we eerst al naar de kapper geweest", vertelt Celina Baas over het volle programma van haar dochter. "Daar werd natuurlijk haar haar gedaan, maar ook de make up. Daarna zijn we met taart naar huis gestuurd om nog even te chillen. Daarna kwam de limousine en zijn we met politie-escorte naar dit landgoed gereden."
Vlak voordat de roze limousine met de naam van Zoë erop aan kwam rijden bij landgoed het Laer in Ommen veegt het personeel nog even de laatste blaadjes van de blauwe loper. Een paar minuten later straalt de kleine prinses op de loper. Wat ze zo leuk vindt aan prinses zijn? "Dat ik kan dansen en in koets mag zitten", vertelt Zoë.
Zoë Baas uit Hoogeveen is voor één dag een prinses
Zoë is vier maanden oud als haar ouders horen dat ze de ziekte van Pompe heeft. Een zeldzame, progressieve spierziekte. "We wisten gelukkig al snel: dit kan behandeld worden. Dus het ging al snel stukken beter. Vooral haar hart was heel ziek en heel groot. Dat waren de eerste zorgen, maar die gingen daarna vrij snel weg", legt haar moeder uit. "Als ze haar medicatie niet krijgt, dan worden haar spiertjes eigenlijk een vuilnishoop", verduidelijkt ze.
"Tot zes jaar heeft zij gewoon wekelijks infusen. Vooral het eerste jaar moesten wij wekelijks heen en weer naar Rotterdam, daar zit het expertisecentrum waar ze behandeld wordt. Sinds anderhalf jaar krijgt ze thuis een infuus. Verder moet ze naar logopedie, de fysio en ook nog af en toe naar Rotterdam. En ze heeft spalkjes", somt Baas op.

Duracell batterij

Volgens haar moeder is de energie snel op bij haar dochter. "Ik zeg altijd zo: een gemiddeld kind heeft een Duracell batterij, maar die van Zoë is van de Action. Die is sneller op en moet vaker verwisseld worden", aldus haar moeder.
Maar tijdens de lunch op het chique landgoed blijkt gelukkig weinig van de iets mindere batterij van de kleine prinses. Ze blijft stralen en geniet zichtbaar van al het lekkers dat de chef haar voorschotelt. "En we gaan vanmiddag ook nog een high tea doen en smoothies met haar maken", vertelt de kok.
Prinses Zoë samen met haar nichtje op de blauwe loper
Prinses Zoë samen met haar nichtje op de blauwe loper © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
Maar voordat Zoë verdergaat met lekker eten mag ze eerst een ritje maken in een echte prinsessenkoets die rechtstreeks uit een sprookje lijkt te zijn gereden. Waar ze verder nog meer naar uitkijkt vandaag? "Patatjes eten!", antwoordt ze vrolijk.
Ouders, opa en oma en nichtjes genieten van de dag samen met de prinses. "We zijn enorm dankbaar dat iedereen dit zo voor ons regelt", vertelt haar moeder. En ook Kappelle van Stichting Make-A-Wish is halverwege de dag meer dan tevreden: "Dit is wat wij het allerliefste doen."
En dat de Action-batterij van Zoë vanavond waarschijnlijk compleet leeg is, dat maakt na zo'n onvergetelijke dag even niet uit. Voor een dag was ze even niet of minder met haar ziekte bezig, en voor de rest van haar leven een mooie dag om op terug te kijken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl