Pesse krijgt tweede zonnepark

Bij Pesse kan een tweede zonnepark komen langs de spoorlijn. Afgelopen najaar ging de gemeenteraad al akkoord met een park van 25 hectare. Een meerderheid van de raad gaat nu ook akkoord met een daaraan grenzend park van 32 hectare.
Het tweede park heet officieel Zonnepark Hendrik Reindersweg. Twee landbouwers uit Pesse willen dat park op hun land bouwen samen met projectontwikkelaar GroenLeven.

Natuurwaarde
Op het park kwam vorige maand veel kritiek van de eigenaar van het aangrenzende landgoed Zwarte Water. Het zonnepark zou de natuurwaarde van zijn terrein teloor laten gaan. Ook het Drents Landschap dat er natuurterrein Nolderveld beheert voelt zich onvoldoende gekend in de plannen.

Maar de protesten van de twee natuurbeheerders vonden alleen steun bij de raadsleden van SGP, SP, GroenLinks, PvdA en één raadslid van de VVD. Een meerderheid in de raad vindt het natuurargument niet opwegen tegen het Hoogeveense voornemen voor 2040 energieneutraal te zijn.

Participatie
D66-fractievoorzitter Peter Scheffers stemt ook in met het collegevoorstel; "Het voldoet aan het afwegingskader dat we hebben, ondanks dat er meer participatie van de omgeving mogelijk was geweest."

Het zonnepark bij Pesse is het laatste zonnepark dat voorlopig in de gemeente Hoogeveen gerealiseerd kan worden. Op de netwerken van RENDO en Enexis is de komende jaren geen ruimte meer over voor grote zonneparken. De gemeenteraad bepaalt over een paar weken welke voorwaarden Hoogeveen moet stellen aan nieuwe plannen voor zonneparken.Meer over dit onderwerp:
gemeente Hoogeveen zonnepark
Deel dit artikel: