De Staat van Drenthe: hoe zonnig is de toekomst van zonneparken?

De Staat van Drenthe over de toekomst van zonne-energie
De Staat van Drenthe over de toekomst van zonne-energie © RTV Drenthe/Fred van Os
Drenthe heeft ongeveer 766 hectare aan zonneparken. Daarbij zit een deel dat na het verkrijgen van een vergunning nog moet worden aangelegd. Tot 2030 komt daar nog zo'n 600 hectare bij. Om een beeld te geven: dat is een oppervlakte van tien keer het TT Circuit.
Voor de ontwikkelaars van de parken is het een lucratieve handel. Maar wat ziet de Drent hiervan terug? Een ander probleem is dat netbeheerders zoals Tennet en Enexis de groei van zonneparken nauwelijks aankunnen: het elektriciteitsnetwerk is bijna vol.
In de talkshow De Staat van Drenthe bespreken we de toekomst van zonne-energie in Drenthe.
Tekst gaat verder onder de video
De Staat van Drenthe gaat over zonneparken

De Drent moet meeprofiteren

Bij de opwekking van duurzame energie is afgesproken dat burgers voor minstens de helft moeten kunnen profiteren van een project. Dit staat in het Klimaatakkoord. Wat dat profiteren precies inhoudt, is nog onduidelijkheid. Dat vertelt energie-planoloog Christian Zuidema in De Staat van Drenthe. Volgens hem moet het meer worden gezien als een signaal dat afgegeven wordt. "Is een landbouwer die grond heeft of mede-eigenaar is, lokaal genoeg? Of gaat het om de burgers en lokale bedrijven in de buurt?"
Egbert Ludwig wil met de coöperatie Bronnen van Ons omwonenden meer betrekken bij het opzetten van een zonnepark. Want meer betrokkenheid betekent ook meer draagvlak, legt hij uit. De coöperatie zet een park op in Assen-Zuid en is bezig met een drijvend zonnepark op de zandwinplas in Ubbena.
"Om het acceptabel te maken voor mensen, is het goed dat zij meedenken over hoe het er komt. Zit er bijvoorbeeld een heg tussen de openbare weg en het park?" Ook moet volgens Ludwig worden gedacht aan financiële voordelen voor omwonenden.

'Project van de lange adem'

Jan Reinier de Jong, akkerbouwer en zonneboer, zit achter zonnepark Daalkampen. Deze maand gaat de stekker er in. Voor dit park heeft hij een crowdfundingsactie in het leven geroepen. "Mensen kunnen financieel participeren voor een zeer interessant rendement." En daar zijn al wat belangstellenden voor. ''Het moet geen probleem zijn om dat geld binnen te halen."
Het starten van een zonnepark was wel een traject van de lange adem. "We hebben veel hobbels moeten nemen. In 2012 was het nog helemaal nieuw. In 2018 zijn we aan de slag gegaan, dat leidde tot een vergunning en tot een bouwvergunning vorig jaar."
Tekst gaat verder onder de foto
Han Slootweg van Enexis vertelt over de ruimte op het elektriciteitsnetwerk en de uitdagingen voor Enexis
Han Slootweg van Enexis vertelt over de ruimte op het elektriciteitsnetwerk en de uitdagingen voor Enexis © RTV Drenthe/Fred van OS

'Geen ruimte op het netwerk'

Een ander probleem is de krapte op het elektriciteitsnetwerk. Han Slootweg van Enexis ziet de verschillende hinderpalen, maar heeft ook oplossingen voor de toekomst.
"We zien een verdringingseffect. Ontwikkelaars willen projecten blijven realiseren en het eerste waar dat niet meer lukt was Drenthe en Oost-Groningen, en dan zie je dat ze naar andere plekken gaan en dan met enige vertraging ontstaan daar natuurlijk vergelijkbare problemen", aldus Slootweg.
Zo heeft Enexis op dit moment 400 klanten in Drenthe die eigenlijk iets willen ondernemen, maar dat niet kunnen. En voor heel Enexis zijn dat er 2.000. Enexis investeert daarom voor 150 miljoen dit jaar in het Drentse energienetwerk. Het gaat bijvoorbeeld om het bouwen van nieuwe hoogspanningsstations en uitbreiding van bestaande stations.
Zonneparken schieten als paddestoelen uit de grond. Voor ontwikkelaars lucratieve handel, maar de Drent ziet er weinig van terug. Daarnaast kunnen netbeheerders de groei nauwelijks aan. Is er nog een zonnige toekomst voor zonneparken? In de talkshow De Staat van Drenthe bespreekt Marjolein Lauret met meerdere gasten de toekomst van zonne-energie. De uitzending is zaterdagavond te zien om 19.10 uur, 20.10 uur en 22.10 uur op TV Drenthe. En natuurlijk te bekijken via de app en website.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl