Flintfest op punt van losbarsten: 'Maar ik ga geen bier drinken'

Prinses Maaike II en haar broer Mark Siekman komen uit een echte carnavalsfamilie
Prinses Maaike II en haar broer Mark Siekman komen uit een echte carnavalsfamilie © RTV Drenthe / Tom Meijers
"Het leven is als een frikandel. Je maakt hem zelf speciaal!" De ene carnavalskraker na de andere knalt uit de speakers. Op de dansvloer in de feesttent nabij het stadion van FC Emmen wordt er alleen niet gefeest, maar druk gewerkt.
Vanmiddag werd de laatste hand gelegd aan de voorbereidingen voor Flintfest, het carnavalsfeest in Barger-Oosterveld. De organisatie verwacht een opkomst van maar liefst 8.000 mensen, verspreid over het hele weekend.
De muziek wordt enigszins overstemd door een luide ratel waarmee het hekwerk in elkaar wordt gezet. In de tent schiet een hoogwerker luid piepend de hoogte in. Een enorme dobbelsteen, het symbool van carnavalsvereniging De Zeskante Steen, neemt zijn plaats in tussen de kleurrijke ballons in de nok van de tent. Door de windvlagen dansen ze zachtjes op en neer, alsof ze alvast het goede voorbeeld willen geven.

Sinas met Beerenburg

Mark Siekman, secretaris van de carnavalsvereniging, kijkt met pretoogjes om zich heen. Tot een week geleden zat Barger-Oosterveld in spanning. Worden de teugels voldoende gevierd zodat carnaval alsnog door kan gaan? "Ik had niet gedacht dat we hier vandaag zouden staan. Ik heb die persconferentie twee keer bekeken om zeker te zijn dat ik het goed had gehoord", lacht hij.
Op de vraag hoeveel bier Siekman gaat drinken, geeft hij een verrassend antwoord: "Nul!" Een grote lach volgt: "Ik ben meer van de mixjes. Sinas met Beerenburg is mijn favoriet." Hoeveel er daarvan in het verticale systeem worden gekieperd dit weekend? "Ik doen geen uitspraken over aantallen!"

Stijf uitverkocht

Het hele weekend gaat het dak er af, met als hoogtepunt het feest op zaterdag. De organisatie verwacht dat een opkomst van 3500 man. "Voor morgen zijn we inmiddels stijf uitverkocht. Mensen hebben na al die tijd weer zin in een feestje."
Covid drukt in beperkte mate toch zijn stempel op het festijn. Het is noodzakelijk om te testen voor de toegang, aldus Siekman.
Van voldoende bier tot de DJ-booth, alles is gereed in de grote Flintfest-feesttent
Van voldoende bier tot de DJ-booth, alles is gereed in de grote Flintfest-feesttent © RTV Drenthe / Tom Meijers

Geen podiumbeest

Maaike Siekman, de zus van Mark, tekent als prinses Maaike II samen met prins Antoine voor de opening. In de feesttent loopt zij in vol ornaat rond met een jurk vol bling-bling en een zilveren scepter. Ze is blij dat het eindelijk zo ver is. "Twee jaar geleden werd ik al verkozen tot prinses. Maar ik moest het al die tijd geheim houden totdat we eindelijk weer carnaval konden vieren."
Ze kijkt een tikkeltje op tegen de spanning van de opening ('Ik ben geen podiumbeest'), maar voor de goede zaak heeft ze het graag over. "Carnaval leeft hier nou eenmaal enorm."

Kippenvel

Henk Lubbers, een van de bij het feest betrokken kroegbazen, laat weten dat iedereen op scherp stond. "Bij groen licht van de overheid konden wij snel schakelen." De spullen en de vergunningsaanvragen lagen al klaar. "Alles stond op scherp, het was wachten op dat ene verlossende telefoontje."
Het festivalterrein met feesttent, toiletunits en eet- en drinklocaties werd dan ook binnen een week uit de grond gestampt. "Ik krijg nou al kippenvel bij hoe het feest hier straks los barst."

14.000 liter bier

Lubbers heeft de drankvoorraad in ieder geval in orde: "Er staat 14.000 liter bier klaar voor dit weekend en mocht de biernood aan de man zijn, dan staat er nog een reservevrachtwagen met 5.000 liter extra. Dat moet wel genoeg zijn, haha."
Flintfest op punt van losbarsten: 'Maar ik ga geen bier drinken'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl